твоята гледна точка
Започват морската част от „Южен поток” до юни 2014 г.
Автор Vnews, добавено на 28.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Строителството на морската част от газопровода „Южен поток” ще започне през второто тримесечие на следващата година. Това обяви  Андрей Вик, технически директор на „Южен поток Транспорт” по време на представянето на Доклада по оценка на въздействието върху околната среда. Екооценката беше публикувана на 18 ноември, а на 15 и 20 декември ще бъде обсъдена публично съответно във Варна и село Приселци (Аврен). На изпълнителя на морската част от газопровода, който предстои да бъде избран, ще бъде препоръчано за дейностите на българска територия да ползва местни фирми като подизпълнители.

Вик потвърди плановете, според които първите доставки на газ за България трябва да са факт в края на 2015 г. Тогава в търговска експлоатация ще бъде пусната една от общо четирите тръби, по които синьото гориво ще стига до България по морското дъно. Всяка от линиите е с капацитет от 15,75 млрд. кубични метра годишно. Плановете са в края на 2017 г. в експлоатация да са и четирите линии, с което ще бъде постигнат пълният капацитет на „Южен поток” от 63 млрд. куб. м.

Екооценката е изготвена за три участъка на наша територия. Първият е с дължина от 207 км и площ от 128,6 хил. хектара от българската акватория на Черно море. Вторият е крайбрежният участък с дължина от 23 км, а третият – участъкът на сушата. Той е с дължина 3,3 км и площ от 304 хектара. Точно в този участък попада и плажът на Паша дере, под който ще бъдат прокопани микротунели, в които ще бъдат положени тръбите. Тук ще има и участък с вкопани в сушата тръби, както и брегови съоръжения. Решението за изграждане на микротунели е било взето в последния половин месец поради протести и опасения на хората, че девственият плаж ще пострада при строителството.По морското дъно ще бъдат положени общо 300 хил. тръби – по 75 хил. за всяка от четирите линии.  Дължината на всяка отделна тръба е 12 метра. Те ще се заваряват на палубата на специален кораб, след което ще се полагат на дъното на морето. Процесът ще е непрекъсваем, като дневно ще се полагат по 2-3 км тръби, поясни Андрей Вик. За да се осигури непрекъсваемост на процеса, пристанищата във Варна и Бургас ще се ползват като складове за материали, откъдето ще се доставят на кораба.

Строителството на „Южен поток” ще има минимален ефект върху околната среда и живота и здравето на хората, бяха категорични от „Южен поток Транспорт”. От компанията не скриха, че при строителството на сушата ще има повишен шум и прах. За целта строителството ще се извършва само през работно време, каза техническият директор на „Южен поток България”. За изолиране на шума ще се ползват шумозащитни тръби. В 60-метров коридор ще се наложи и изсичане на дървета. После местността ще бъде залесена с по-ниски видове, за да не представляват проблем корените.На въпрос за шума от приемния терминал, който ще бъде изграден близо до бреговите съоръжения, Андрей Вик каза, че съдейки по посещението си на станция „Береговая” (началото на „Син поток”), няма изключителни нива на шума. Приемният терминал ще се изгражда от „Южен поток България”, съвместна компания между БЕХ и „Газпром”.

83 потънали кораба по трасето

83 потънали кораба и лодки са били открити по трасето на морската част от „Южен поток“, съобщи Милена Христова, която е консултант по екооценката. 6 от тях се намират в непосредствена близост, но около тях ще бъде изградена 150-метрова буферна зона. На сушата са открити 4 археологически руини на 1 км от трасето.Трасето на морския участък пресича две действащи зони от „Натура 2000“ и една, която предстои да бъде обявена от ЕС за такава – „Емона“. Тя е изцяло в морето. Върху останалите две – „Лиман“ и „Ракитник“, няма да има въздействие, защото там няма да се правят изкопи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото