твоята гледна точка
Доган в тежка депресия, освободиха го от делото „Енимехмедов“
Автор Vnews, добавено на 26.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган страда от „тежка депресия“ и трайно е възпрепятстван да се яви в Софийския градски съд (СГС), за да даде показания по делото срещу Октай Енимехмедов, който го нападна с газов пистолет на 19 януари в НДК.

Това стана ясно от определението на съда, с което в понеделник молбата на политика да бъде заличен от списъка със свидетели по казуса бе уважена. Причина за решението на магистратите стана заключението на съдебно-психиатричната експертиза, която СГС назначи на Доган преди месец, за да установи здравословното му състояние.

Становището на психиатъра Игнат Петров обаче бе засекретено, тъй като според съда става въпрос за защитени данни по смисъла на Закона за здравето, които не би трябвало да бъдат разгласявани пред медиите.

От изказване на защитата на Енимехмедов, с което тя възрази срещу заличаването на Доган като свидетел по делото, обаче стана ясно, че той е посочил пред вещото лице, че го притеснявало присъствието на подсъдимия в съдебната зала и затова не иска да дава показания.

Самият Октай също взе думата, за да поиска съдебно-психиатричната експертиза да не бъде приемана. По думите му „всички ние в тази страна трябва да се притесняваме, защото един депресиран човек управлява държавата“.

Енимехмедов продължаваше категорично да настоява за разпита на Доган, като обясни единствено, че „идеята на всичко това, което се случи“ била в крайна сметка той да зададе на почетния лидер на ДПС „един-единствен въпрос“. Какъв е той обаче подсъдимият отказа да уточни.

Още в началото на процеса Доган се отказа от всякакви претенции към нападателя си, депозирайки писмо в СГС, с което заявяваше, че не желае да се конституира като частен обвинител по казуса, нито пък да предявява граждански иск срещу подсъдимия. По тази причина магистратите прецениха, че не е задължително да го разпитват за личните му възприятия по време на нападението, тъй като няма да им се налага да определят евентуалния размер на обезщетение.

Ахмед Доган не се яви на общо 4 поредни заседания на СГС, за които бе призован, като всеки път предварително изпращаше болничен лист, издаден от правителствената болница „Лозенец“. В последния случай в медицинския документ бе посочен и най-голям срок за евентуалното му възстановяване – 14 дни.

Подобно на доскорошния си партиен лидер, бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров също не се отзова на призовката си по делото в понеделник. Той обаче не бе представил никаква уважителна причина за отсъствието, което провокира съда да го глоби с максималната глоба – 500 лева, както и да постанови принудителното му довеждане за следващото заседание на 17 декември.

От определението на СГС стана ясно още, че на няколко пъти Бисеров не е бил призоваван редовно, тъй като не живеел на адреса си по лична карта. В крайна сметка обаче служител на съда успял да го призова на 15 ноември в сградата на столичното следствие, където той бе обвинен за подаване на невярна имуществена декларация и за пране на пари заедно с доведения си син Ивайло Главинков.

След заличаването на Доган Христо Бисеров остана последният свидетел, който все още не е разпитван по делото срещу Енимехмедов. След като той даде показания, предстои съдът да изслуша вещите лица, изготвили експертизите по случая, и да даде ход на пледоариите.

Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари т.г. по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста. Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото