твоята гледна точка
Още месец шанс да спестим данъци
Автор Vnews, добавено на 25.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Близо месец остава, за да намалим данъците върху доходите си за настоящата година с доброволни вноски за пенсия и здраве или със застраховка „Живот“. До 10% от годишния си облагаем доход гражданите може да намалят с лични доброволни вноски за трета пенсия. С още 10% облагаемият доход може да се намали с лични вноски в частни фондове за здравно осигуряване или със сключването на застраховка „Живот“. Ако се използват и двете облекчения, може да се спестят общо 20% от дължимия данък върху годишните доходи. Облекчението се ползва с подаване на годишна данъчна декларация в срок до 30 април 2014 г. В нея трябва да се обявяват всички доходи от настоящата 2013 г., както и направените лични вноски за осигуровки и застраховки „Живот“, за да се ползват облекченията. Годишна данъчна декларация са задължени да подават всички хора, които имат доходи извън работната си заплата. Но дори и хората, които получават само трудови възнаграждения, трябва да подадат формуляра, ако искат да ползват някакво облекчение.
Личните вноски в частните пенсионни фондове са много добър начин да се спестяват пари за старини, защото печелите по две направления. Първо до 10% от годишния доход можете да вложите в пенсионен фонд и за тази сума няма да плащате данъци. Ако текущо през 2013 г. работодателят ви е удържал всички дължими налози, с подаване на данъчна декларация в началото на 2014 г. хазната ще ви върне пари. Вторият източник на печалба при спестяване в пенсионен фонд е доходността, която реализират дружествата от инвестициите на средствата ви. Доходността на пенсионните фондове през последната година изпревари лихвите по банковите влогове. За последните 12 месеца средната доходност на доброволните пенсионни фондове е близо 6%, показват изчисления на в. „Стандарт“. В същото време лихвите по банковите депозити постоянно намаляват. За последните 12 месеца средните лихви по едногодишните левови депозити на гражданите падат от 5,33% през септември 2012 г. до 4,22% за септември 2013 г. Така спестяването в пенсионни фондове се оказва по-изгодно от банковите депозити. Единственият недостатък е, че ако искате да изтеглите натрупаните пари, преди да се пенсионирате, ще трябва да платите спестения данък от 10% при внасяне на средствата във фонда.

Дарения намаляват до 65%

 

Данъците върху доходите от 2013 г. може да се намалят и с дарения, но те също трябва да бъдат направени до края на декември. А най-подходящото време да се помогне на нуждаещите се е именно времето преди Коледа. Данъците може да се намалят, като до 5% от годишния доход се дари в полза на здравни заведения, институции за предоставяне на социални услуги, детски ясли, училища и университети. До 5% от годишния доход може да се дарят и за регистрирани в страната вероизповедания, комуни на наркозависими, специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, Българския Червен кръст, читалища, УНИЦЕФ, както и на неправителствени организации, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. С тези дарения се намалява размерът на годишния облагаем доход и така реално се пестят данъци. Дължимите налози може да бъдат намалени и с дарения за култура в размер до 15% от годишния доход. В полза на Център „Фонд за лечение на деца“ и/или Център „Фонд за асистирана репродукция“ може да се дадат до 50% от годишния доход. Но общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65% от дохода за годината. Облекчението се ползва с подаване на годишната данъчна декларация в началото на 2014 г. Към декларацията трябва да се приложи договор за дарението и бележка от банката за превеждане на парите (или приемо-предавателен протокол, ако парите се дават в брой). Ако се даряват предмети, за стойност на дарението се приема цената им. Но ако дарените вещи са стари – то за размер на дарението се взима пазарната им цена. / СтандартСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото