твоята гледна точка
БСП дава заден за предсрочните пенсии
Автор Vnews, добавено на 25.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Гласуваната на първо четене възможност за предсрочно пенсиониране при недостиг до 2 години на стаж и възраст най-вероятно няма да мине при второто разглеждане на законопроекта. Промяната бе наложена от БСП, но оттам са склонни да отстъпят от искането си, научи в.“Стандарт“.
Идеята на левицата бе да се даде възможност на хиляди безработни българи в предпенсионна възраст да получат по-рано право на пенсия и така да си решат проблема с липсата на доходи. Схемата обаче срещна много критики заради неясния й ефект върху бюджета на НОИ. От мярката само през 2014 г. биха се възползвали около 14 000 души, на които не достигат до 24 месеца възраст или стаж, или комбинация от двете, сметна НОИ. Това ще увеличи с над 30 млн. лв. дефицита на фонд „Пенсии“. Ефектът през 2015 г. ще бъде още по-негативен, защото тогава НОИ очаква от мярката да се възползват около 22 000 души.
От друга страна България е критикувана от Брюксел за прекалено многото възможности за получаване на ранни пенсии. Така страната ни вместо да затегне достъпа до тях, го разширява. Третата критика срещу предсрочното пенсиониране бе заради това, че пенсията на хората, които ще се възползват от тази възможност, ще бъде орязана до живот. Намалението ще е с 0,4% за всеки недостигащ месец, а при максималните 24 месеца – ще бъде орязана с близо 10%. Така хората, които достигнат дълбоки старини, ще загубят страшно много пари.
Отказът от предсрочното пенсиониране ще бъде туширан с нов реверанс към майките. БСП вече обяви, че ще съкрати периода, за който се изчисляват обезщетенията за раждане и гледане на дете до първата му годинка. Парите за т. нар. скъпо майчинство (90% от дохода) вече ще се смятат на базата на получавания през последните 18 месеца осигурителен доход, а не през последните 24 месеца. Това ще се окаже по-благоприятно за майките, които нямат пълни 2 години стаж преди раждането. Средно увеличението на това обезщетение ще е с 12 лв., обявиха от БСП. Така за над 40 хиляди майки допълнителните разходи на НОИ през 2014 г. ще са около 5,5 млн. лв.
Семейно подоходно облагане пък ще отмени през 2016 г. възстановяването на авансово удържания 10% данък за хората с доходи до минималната заплата. Така лансираното тези дни намерение на премиера Пламен Орешарски държавата да връща данъка на работещите с най-ниско заплащане ще действа само една година. Семейното облагане обаче няма да се прилага в чист вид, а само някои елементи от него. Една от възможностите е да се намалява облагаемата основа само на семейства с деца до определен размер на доходите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България

Роден […]

 

Стар автопарк и без въздушна линейка – така изглежда оборудването на Планинската спасителна служба. На фона на това до дни се […]

 

Жълт и червен код за силни магнитни бури в следващите дни обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – […]

 
 

към началото