твоята гледна точка
Всяка болница със спешно
Автор Vnews, добавено на 25.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Пациентите, докарани с линейка, няма да бъдат разкарвани от болница в болница, докато им се намери свободно легло, а ще бъдат приемани в лечебното заведение веднага щом колата ги докара. За целта ще бъдат възстановени спешните отделения, които бяха закрити през 2007 г. Това съобщи д-р Максим Гайдов – главен експерт от Министерството на здравеопазването по време на Първата национална конференция по спешна медицина, която се проведе при много голям интерес в София вчера. Идеята за бързата хоспитализация е залегнала като основна в Стратегията за спешната помощ за периода 2014-2020 г., чийто проект се разработва в момента от експерти и национални консултанти, поясни д-р Гайдов.  Очаква се тя да бъде завършена и представена за обществено за обсъждане до края на годината. Самите реанимобили ще бъдат снабдени с електронна система, свързана с болниците, по която докторите в колата и тези в лечебното заведение ще могат да обменят информация за състоянието на пациента. Така, докато пострадалият или болният пътува към клиниката, за него там ще бъде подготвено всичко необходимо за приемане и няма да се губи време.

Самите спешни отделения ще бъдат финансирани от държавния бюджет чрез субсидии от МЗ, а лекарите ще са на щат в тях. По този начин, те ще знаят състоянието на всеки един от болните във всеки един момент. Сега в приемните спешни отделения, където има такива, няма постоянни доктори. Там се въртят по график дежурни от всички клиники на болницата и често пъти се налага да прескачат и наглеждат и свои пациенти по етажите, като докарани по спешност чакат на носилките.  Стратегията предвижда още да се изградят и високотехнологични спешни комплекси за пациентите, които вече са преминали през спешното отделение.

Много бедна държава сме, за да инвестираме в над 30 лечебни заведения за такива структури, каза д-р Гайдов. Затова по един такъв комплекс ще бъде изграден в Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора. В София ще има два такива центъра – в „Пирогов” и в болница „Св. Анна” (бивша Окръжна). Тези градове са избрани, тъй като в тях има медицински университети и съответните към тях лечебни заведения, чиито специалисти могат да окажат консултации при нужда. Авторите на стратегията продължително време за умували да създадат такъв комплекс и във Военномедицинска академия, която е с едни от най-добрите лекари в страната, но фактът, че тя е ведомствена, е осуетил намерението им.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото