твоята гледна точка
Бонуси за училищата с 6-ици на миниматурите
Автор Vnews, добавено на 24.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Училищата ще получават повече пари, ако седмокласниците изкарат много шестици и покажат повече знания, отколкото на миниматурите от 4-ти клас. Този нов начин за стимулиране ще бъде въведен от следващата година, съобщи министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Така ще се стимулират учителските колективи, които надграждат знания и вдигат нивото на образованието, поясни тя.По думите є новата система за финансиране ще помогне на много малки училища по селата от смесените райони, където в първи клас постъпват деца, които не знаят добре български език и в първите години на обучението си трябва да догонват останалите. Ако те постигнат добри резултати в края на прогимназиалното обучение, школата също ще получават допълнително финансиране.1

4,1 млн. лв. са предвидени в делегираните бюджети за 2014-а. От тях малките училища ще получат за базови разходи между 20 и 30 хил. лв., така че да не се затруднява дейността им заради ограничения брой ученици в тях.Просветното ведомство обмисля и създаването на регистър на учениците по подобие на този за студентите. Всяка година около 8 хил. деца напускат училищата в България. Чрез единния списък просветното ведомство и регионалните инспекторати ще знаят във всеки един момент колко деца са заминали и учат средно образование зад граница и колко са се върнали. От него ще става ясно и колко деца прекъсват образованието си.

Около 5 хиляди ученици ежегодно емигрират с родителите си, но след 2-3 години някои се връщат и искат да продължат обучението си у нас. Сега никой не знае къде са тези деца и дали учат в други страни. Регистърът, който МОН планира да създаде, ще стане европейска практика, обясни министър Клисарова.

Министърът съобщи още, че Министерството на образованието и науката ще работи по оперативна ос за образователна инфраструктура по програмата “Региони в растеж”, като по нея ще може да се кандидатства с проекти. Проф. Клисарова обяви, че в бюджетът на МОН за 2014 г. са гарантирани 20 млн. лв. за училищни автобуси в цялата страна. Предвидени са и средства за покриване на разходите на учителите за пътуване със собствен транспорт.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото