твоята гледна точка
Най-тиражираните грешки, допускани с диетите за отслабване
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Вероятно трябва да започнем от там, че възприемаме диета единствено като ограничителен режим на хранене, целящ отслабване. Диетата всъщност е вид хранителен режим, съобразен с някои особености на организма, изграден с някаква цел: например редуциране на тегло, поддържане на тегло, избягване на лоши ефекти на определени храни заради здравословен проблем…

Кои са най-разпространените митове относно режимите, целящи редуциране на теглото ни и колко доза истина може да има в тях накратко?
1. Пропускайки закуската, ще отслабна

Тук се крие една от най-сериозните заблуди на стремящите се да отслабнат. Пропускайки хранене, особено закуската, оставяме организма си без „гориво“, заради което той посяга на собствените си тъкани, за да задоволи потребностите от енергия на главния мозък. Дори и подобно ограничение в кратък план да доведе до редуциране на теглото, в по-дългосрочен ще натрупа физическо изтощение, което ще формира чувство на силен глад и съответно по-обилно хранене. В дългосрочен план организмът ще започне да търси начин да се защити от гладуването и ще използва всяка калория от храната за натрупване на запаси. По-лошото е, че при този процес, се залагат големи сривове в нивото на кръвната захар, което залага инсулинова резистентност, увреждане на кръвоносни съдове, неспособност на организма да изхвърля от кръвта вредни субстанции, в това число вреден холестерол и т.н.
Статистически проучвания недвусмислено сочат, че при пропускане на хранене за деня хората посягат и се хранят предимно с високовъглехидратни, мазни и много калорични продукти, така че ефектът на пропуснатото хранене е двойно-тройно загубен.  И напротив, тези които закусват, имат и поддържат по-здравословно тегло, от избягващите сутрешното хранене.
2. Ограничаване в храненето

Да, наистина ще отслабнете, ако на ден хапвате само по два домата, в продължение на седмица. Но, освен че подобна диета е крайно нездравословна, тя е и неефективна, тъй като скоро омръзва и се връщаме към стария си режим на хранене. Тогава, освен предишното тегло, се добавят и няколко допълнителни.
Тези режими, които работят не изключват видове храни. Същността им се състои в това да коригират някои елементи в храненето, с което и в по-дългосрочен ефект се постига желаното телесно тегло. Вярно е, че е необходимо повече време, но отслабването не е за сметка на здравето, то е по-трайно, лишено е от негативите на драстичните диети като дехидратиране на организма, загуба на тонуса, поява на бръчки и отпуснати зони.
3. Забранявате си любими храни

Повечето хора обичат шоколад. Отказвайки се от шоколада и други сладки лакомства, пържените картофи, кашкавала и луканката едновременно, ще се чувствате наказани. Истината е, че много малко хора биха издържали на такъв пост и скоро ще посегнат отново към тях неконтролирано и в големи количества. Правилният диетичен режим не ги изключва въобще, а само ограничава количеството им до допустимото, като го разпределя в подходящо време за консумация. Например не е проблем веднъж седмично да се хапне шоколад, но около 30 грама, като тази порция е една от двете порции продукти, съдържащи прости захари за седмицата.
4. Да не се храните след 20.00 часа

Всъщност, няма значение кога поглъщате свръхобилната си вечеря – калориите са си калории и те ще останат в тялото ви. Единственият съвет от гледна точка здравословно състояние на храносмилателната система е да не се приемат тежки храни преди лягане. Леката вечеря дори след 20.00 часа няма как да образува повече калории и мазнини в тялото ви от същата, консумирана по-рано.
5. Някои диети повече от другите помагат да се свали коремчето…

За съжаление, няма как да избягаме от генетично предадената си структура. Не можем с храненето си да постигнем целенасочено натрупване на маса в една част на тялото и отслабване в друга. Когато отслабваме, процесът засяга цялото ни тяло. Ако целим да изваем определена част от него, ефект ще получим по-скоро с целенасочени специфични упражнения за подобрявания на мускулния тонус в тази област, макар че и това няма да допринесе за „стопяване“ на повече мазнини там. В случая, трябва да се комбинира добра култура на хранене и подходящ физически режим.
6. Има храни, които топят мазнините

Има храни, при чието усвояване от организма се губи повече енергия, отколкото доставят сами те. Такъв продукт е зелето. Това обаче не означава, че то или какъвто и да било друг продукт ще спомогне редуцирането на мазнините в тялото. Вместо към консумация на определени продукти, усилията е правилно да се насочат към намаляване на количеството поглъщани калории.
7. От въглехидратите се пълнее

По принцип един грам въглехидрати дава два пъти по-малко калории от един грам мазнини например, което само по себе си компрометира това твърдение. Много е важно при консумацията на въглехидрати, които са основният енергиен източник за тялото, да се взимат две важни особености.

  • Не толкова самите въглехидрати само по себе си могат да доведат до напълняване, колкото комбинацията им с други хранителни вещества, по-конкретно с мазнините. Вкусните десерти, които предлага хранителната индустрия съдържат високо число прости захари и мазнини, откъде и идва проблемът.  Но има комбинации, които могат да работят в наша полза: например съчетанието на въглехидрати и фибри в десерта осигурява бавно разграждане и постепенно освобождаване на енергия, които и поддържа чувството на ситост за по-дълго, съответно и храненето е по-нарядко и поемането на калории  общо – намалено.

 

  • Трябва да се прави разграничаване между видовете въглехидрати. Те са прости и сложни. Простите се усвояват веднага от организма. Сложните – напротив, което отново е свързано с удълженото освобождаване на енергия и поддържане на ситост по-дълго време.

 

8. Да изключите пълномаслените продукти…

Всъщност тук има една съществена тънкост. Дори и да изключите пълномаслените продукти, това не ви гарантира поемането на по-малко мазнини. Тук важно е и количеството мазнини, които консумирате. Примерно, няма много полза от това да се лишите от кофичка кисело мляко от 3,6% например, ако вместо нея погълнете две дори от 1,5%.
9. Не можете да похапвате между основните хранения

Напротив, леките закуски между основните хранения поддържат нивото на кръвната захар стабилно и защитават от „вълчи глад“  – те помагат да се контролира и ограничи количеството поглъщана наведнъж, тоест поемането на допълнителни излишни калории. За целта обаче са подходящи плодовете, зеленчуците, необработените натурални храни – например блокче от овесени ядки, и нискомаслените млечно-кисели продукти .
10. Усилени тренировки

Вярно е, че при сериозен тренировъчен режим се горят много калории, но това може само да ви накара да изпитвате повече глад и да се храните в по-големи количества. По-ефективни с цел отслабване са умерени физически занимания като ходене, включително дейности като домакинска дейност, грижи за двора и градината и др.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 

към началото