твоята гледна точка
Преяждаме заради опасна добавка
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по храните. Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея.

За първи път мононатриевият  глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като  вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер. У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържолизащото така се удължава срокът им на годност.

Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация. „На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя. За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст. В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори.

Контролът трябва да бъде върху дозите, които не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен. Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година. Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института.

Подобрител или вкусна отрова

Глутаматът не винаги е бил хранителната добавка Е 621. Той е откритие от миналия век, което е позволило на хората от западните цивилизации да усетят петия вкус – умами, който е известен отдавна на жителите на Китай и Япония. Хранителните добавки от групата Е600-Е699, които се определят като усилватели на вкуса, вече са покорили целия свят. Още в средата на миналия век обаче са се породили тревожните съмнения, че има вреда от употребата на им в храната. Освен най-често срещаните симптоми –  главоболие и ускорено сърцебиене, според учените има сигнали, че се повреждат клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер. Друг минус е, че предизвикват зависимост към храните третирани с подобрители, и способстват за преяждането. Досега обаче няма официално потвърдени клинични изследвания, които да потвърждават вредата от използването на натриевия глутамат и другите подобрители на вкуса. Ако не искате да се храните с продукти, съдържащи усилватели на вкуса ще трябва да се откажете от любимите фаст фуд храни, от повечето полуфабрикати, чипса, бульоните на кубчета, готовите сосове и сухите универсални подправки. А това в наши дни е почти невъзможно.

В Русия готвят забрана

В Русия искат да забранят употребата на хранителната добавка мононатриев глутамат, информира WellNews.ru. Група депутати от Държавната дума вече подготвят законопроект, който ще наложи вето върху т.нар. подобрител на вкуса. Инициаторите на забраната са народни представители от Либерал-демократическата партия, които вече са поискали становище по въпроса от Министерството на здравеопазването и Института по хранене на Руската академия на науките. „Ние внимателно изучаваме различни аналитически материали, съветваме се с експерти и ще внесем предложението за вето върху използването на добавката Е621 не само в руската хранителна промишленост, но и във вносните продукти“, обясни един от авторите на проектодокумента депутатът Арослав Нилов. Народният представител добави, че той и колегите му ще предложат и на правителствата и парламентите на Беларус и  Казахстан да забранят мононатриевия глутамат. „Без правилно хранене не може да разчитаме на здрава нация. В нашите магазини е пълно с колбаси от соя и нишесте, но без месо, със сладолед от палмово масло, но без мляко“, възмущава се Нилов. Той призовава: „Стига сме тровили хората с химия, все пак не сме страна от третия свят!“. Депутатът припомня, че мононатриевият глутамат се използва навсякъде – в заведенията за бързо хранене, в хлебарството, млекарството и месарската промишленост. „Употребявайки непрекъснато тази добавка, хората забравят истинския вкус на продуктите, появява се пристрастяване, нарушава се хормоналната система, развива се затлъстяване и рязко се повишава рискът от диабет“, категоричен е либералдемократът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 

към началото