твоята гледна точка
„Солвей“ празнува 150-годишнина
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

С гала концерт на трупата на Нешка Робева и музикантите от група Del Padre беше отбелязан 150-годишния юбилей от основаването на компания „Солвей“. Спирос Номикос, генерален мениджър на „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, беше домакин на събитието, на което присъстваха над 2500 души – служители и техните семейства, пенсионери содовици, фирми-подизпълнители, партньори и клиенти на дружеството. Сред специалните гости бяха кметът на Варна Иван Портних, представители на местната и областната администрация, на институциите, регионалните ръководства на синдикални организации.

Ernest Solvay. Colour painting (Custom)

“Солвей“ е създадена от белгийския учен и предприемач Ернест Солвей през 1863 г. и до днес групата, която е една от най-старите мултинационални компании в света, се е утвърдила като световен лидер в сферата на химията.

„Историята на „Солвей“ започва с иновативен пробив – нов начин за производство на калцинирана сода, който продължава да бъде използван след 150 години в целия свят и, разбира се, в „Солвей Соди“ и неговите филиали, които се присъединиха към „Солвей“ преди 16 години и се гордеят да са част от химическата група. Историята на „Солвей“ е свързана с тази на „Солвей Соди“ благодарение на Ернест Солвей и неговото откритие“, каза във встъпителните си думи Спирос Номикос. Той говори също за предизвикателствата пред „Солвей“ и „Солвей Соди“, свързани с макроикономическата ситуация в света и по-специално в Южна Европа и Средиземноморския басейн. Обърна внимание и на появата на нов конкурент, който произвежда естествена сода (трона). „Солвей Соди“, заедно с всички останали содови заводи в Групата, е в процес на оптимизиране на производствените си разходи. Той разчита на иновативните идеи и упоритата работа на своите екипи и на помощта на своите акционери „Солвей“ и „Шишеджам“. В рамките на следващите 2 години дружеството предвижда важна инвестиция от 55 милиона лева за изграждането на нов дестилатор, който ще намали значително производствените разходи, като консумира по-малко пара и отделя по-малко CO2.

В поздравителния си адрес по повод годишнината министър-председателят на Република България г-н Пламен Орешарски казва:. „Солвей“ не е просто един успял проект – той е потвърждение за ролята на химията в прогреса и напредъка на човечеството и за развитието на обществото. „Солвей Соди“ е един от най-големите инвеститори в България и във Варненска област и се надявам, че растежът на компанията ще продължи, както и добрите практики в устойчивата химическа промишленост, утвърдени през годините.“

По време на концерта беше изложен макет на самолета с нулев разход на гориво, захранван само от слънчева енергия – „Солар Импулс“, чийто водещ технологичен партньор и главен спонсор е група „Солвей“. Участието в този проект от 2003 г. е в съответствие с политиката за устойчиво развитие на „Солвей“, тъй като устойчивата химия означава да се уважават хората и околната среда, да се действа отговорно и да се вземат предвид и преодоляват предизвикателства, пред които е изправено човечеството.

 

Днес „Солвей“ развива дейности в областта на химическата промишленост, като създава ежедневно устойчиви решения за предизвикателствата пред планетата. С неотдавнашното придобиване на френската химическа група „Родиа“, “Солвей“ наброява над 30 000 служители, има 111 производствени единици и присъствие в 55 страни. Компаниите на група „Солвей“ в България са „Солвей Соди“, ТЕЦ „Девен“, „Провадсол“, „Девня Варовик“ (JV с „Девня Цимент“),„Солвей България“, „България Флуорит“ и са с персонал над 740 души.

„Солвей Соди”, Девня, е част от Глобалната бизнес единица „Калцинирана сода“ на група „Солвей“ и е най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода по метода „Солвей“. Приватизиран през 1997 г., с основни акционери „Солвей“ и „Шишеджам“, девненският содов завод е с дълбоки традиции във Варненска област и продължава да инвестира в бъдещето. Вложените почти 1 милиард лева за периода 1997 – 2012 г. в „Солвей Соди” и филиали имат за резултат разширяване на производствения капацитет, модернизиране и обновяване на съоръженията и съществен напредък при опазването на околната среда и безопасността на труда.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 

към началото