твоята гледна точка
Разпитват Борис Велчев за Ситнилски
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Бившият главен прокурор Борис Велчев ще бъде привикан да свидетелства по дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски на 4 декември, съобщава“Стандарт„.

В момента Ситнилски е свален от длъжност като член на Висшия съдебен съвет, след като 15 от кадровиците гласуваха „за“ отстраняването му в края на октомври. Причината е дисциплинарното производство, което започна на 26 юли след информация за нареждане на определени постове в съдебната система. Скандалът се развихри след анонимен сигнал, който бе разпространен в медиите.

От него стана ясно, че Ситнилски е имал нерегламентирани разговори с хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, с прокурора от пловдивската апелативна прокуратура (сега член на ВСС) Румен Боев, с председателя на свиленградския районен съд Христо Георчев, с председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и други.

Веднага от ВСС и прокуратурата започнаха проверка по случая и стана ясно, че цитираните разговори са от законно приложени СРС-та, които неясно как са изтекли в медиите. От тях става ясно, че Ситнилски е редил постове в съдебната система срещу това прокурорската квота да го издигне за член на кадровия орган на Темида. Етичната комисия на съвета започна да изслушва замесените в аферата. Членовете на ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които по своя инициатива са потърсили и получили допуск до класифицирана информация и дори са прочели и „други оперативни дела“, имащи отношение към казуса. Стигна се до образуването на дисциплинарни производства срещу Ситнилски и колегите му прокурори Иван Ванчев и Емил Христов. Основната теза в тях е, че цитираните в медиите разговори „създават основателно възприятие у членовете на обществото за неуместност, непочтеност, неправилност на поведението на магистрата, което накърнява неговата независимост, благоприличие и почтеност“. И още: „Възприятията на хората са реалност, поради което създаденото основателно впечатление за неподходящо и недостойно поведение на магистрата има същото значение, както и действително осъщественото поведение“.

С действията си Ситнилски е създал съмнения, че е бил манипулиран изборът на членове на ВСС от прокурорската квота. Като свидетели вече са разпитани участвалите в записаните телефонни разговори прокурори Ванчев и Христов и членът на ВСС от прокурорската квота Румен Боев. В същото време обаче, в опитите си да се измъкне пък Ситнилски стигна дотам, че внесе сигнал срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров в прокуратурата. Бившият зам.-главен прокурор ги обвини, че неправомерно са разказвали секретна информация от СРС-та на останалите членове на ВСС, които после са решили да започнат дисциплинарното преследване. Оказа се, че Георгиева и Тодоров не са действали незаконно, а са си извадили допуск до класифицирана информация, за да четат секретни материали от СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката. Очаква се до края на годината дисциплинарното производство да приключи. Ако се съберат данни за образуване на наказателно производство срещу Ситнилски, той може да бъде подведен под отговорност и изправен пред съда.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не само присъства на всички срещи на високо ниво в ЕС, […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 
 

към началото