твоята гледна точка
По революционен начин лекуват заболяване на роговицата във Варна
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

В Очна клиника „Света Петка” от 12 години се правят лазерни процедури за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Основната цел в диагнозата на тези оптични аномалии е била да се селектират случаите на кератоконус. Те не подлежаха на лазерна корекция, тъй като при тази процедура роговицата се „изпарява”, става по-тънка, а това ускорява развитието на заболяването. Преди 9 години офталмолозите в Европа откриха метод за стабилизиране колагена на роговицата. При т.н. Cross Linking  роговицата на окото се третира с медикамент (рибофлавин) и едновременно с това се облъчва с ултравиолетови лъчи с определена дължина на вълната. Това предизвиква  „склероза ” на колагена, т.е неговото уплътняване. Така тъканта става  200 пъти по-плътна от нормалната.

Така третираните роговици в Очна клиника „Света Петка” с Cross Linking останаха стабилни през последните шест години. Това обаче не бе достатъчно за пациентите с кератоконус. Роговицата „застива като вулканична лава” – твърда, но с много неравна повърхност. Налагаше се често корекция с твърда контактна леща. От три години процедурата Cross linking се съчетава с лазерна корекция на сложната оптика на променената роговица. Два екипа са постигнали върхови постижения в комбинацията лазерна корекция и Cross linking: екипът на д-р Канелопулос от САЩ, и този на доц. д-р Тошо Митов в „Света Петка“ – Варна.

Доц. Митов и екипът му притежават освен огромен опит, също и техника, която позволява перфектната  корекция  при кератоконус. С новия аберометър  на Schwind Amaris се регистрират и коригират всички оптични неравности на роговицата. Записът на така „проектираната” софтуерна  процедура се вкарва в компютърната система на  Schwind Amaris (най-бързият лазер в света). Последният осъществява лазерната корекция така, както е планирана. След това роговицата се подлага на процедурата Cross linking. С нов ултравиолетов генератор днес това отнема само 5 минути (старите модели изискват 30 минути облъчване).

Резултатите при тези над 600 процедури са невероятни. Изключително сложната оптика е перфектно коригирана, кератоконусът е стопиран, пациентът няма нужда от очила  или контактни лещи. Днес вече е мит, че кератоконусът не подлежи на лазерна корекция.. Реалността  се нарича „лазерна корекция в комбинация с Cross Linking”.

Кератоконусът е дегеративно заболяване на роговицата на окото, при което тя се изкривява и изтънява във времето. Роговицата на човешкото око е част от сфера, има определена дебелина и пречупвателна сила. Тя е основна част в оптиката на окото. При състояние на кератоконус роговицата губи сферичността си, изтънява и се изкривява. Много често очните лекари поставят неточнa диагнозa – късогледство и астигматизъм. В началото тази оптика се коригира с очила, впоследствие с твърди контактни лещи. В напредналите стадии контактната леща не се задържа върху „изкривената” роговица и това изисква оперативно лечение – трансплантация на роговица. Конусът на роговицата се изрязва и на негово място се присажда роговица от трупен донор. Тази операция  обаче носи и рискове – отхвърляне на трансплантата (имунна реакция), следоперативен астигматизъм, прогресия на кератоконуса. Развитието на кератоконуса продължава с години. Пациентите често знаят диагнозата си и постоянно се информират в интернет. Тяхната компетентност често „шокира” очния специалист.

ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 

към началото