твоята гледна точка
Бачково се моли игуменът Борис да отиде във Варна
Автор Vnews, добавено на 22.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Молим се денонощно нашият игумен да оглави Варненската епархия. Засега получава удари под кръста, но дай боже да успее, надява се един от възрастните монаси Михаил.
И бачковлии се кръстят дядо Борис да се премести в морската столица, пише в. „24 часа“.

“От хубаво ли бият камбаните на умряло във Варна”, пита дългогодишната готвачка на манастира Елка. Тя е една от десетките служители, принудени да се махнат.

“Едни бяха изгонени, други не издържаха. Това са дърводелци, елтехници, градинари, работници. Първата му работа бе да освободи счетоводителката, която знае всичко”, реди Елка.

Манастирът е богат. Притежава стотици декари земя в Болярци и гори в Родопите. Има стопанство с добитък. Намира се на оживен път и това води хиляди поклонници. С имотите се разпорежда игуменът. Той ги отдава и прибира наеми.

“Дойде преди 9 г. и превърна манастира в затвор. Сега се оказа тесен за душата му. Предпочита Варна, защото там кипи живот. Тук какво? Най-много да го поканят в Асеновград на някой банкет. В Пловдив на такива прояви викат митрополит Николай.
Заставайки начело на Варненската епархия, един ден ще може да се състезава и за патриарх.

Звучи пресилено, но всеки митрополит се надява на това”, категорични са местните. Повечето от тях не смеят да говорят открито, защото не са сигурни, че игуменът ще се премести край морето и че няма да им се наложи да се сблъскат отново с тежкия му характер.

Игуменът на Бачково Борис наложи железен ред в манастира.

Още не могат да забравят как се е отнесъл с бившия игумен Наум, ръководил дълго обителта. Бачковлии го тачат заради благия му характер. Борис го пратил в килия и гонел всеки, който отиде да му занесе храна или да почисти. На следващата година дядо Наум почина.

“Само елате на някой голям празник и стойте отстрани. Ако мирянин реши да снима,
получава ругатни”, разказват Роса Ниченкова и София Игнатова. Хора, дошли на кръщене, не смеели да запечатат свещения миг, тъй като срещу тях се изправял мъж и крещял: “Не снимай!”. Чуждите туристи също гледали уплашено, когато чували: No foto, no pictures!

Забраната е заради злоупотреби с търговски цели, обясняват от обителта. Някои посетители правели от фотосите картички и ги продавали. С буйния нрав на 60-годишния епископ се сблъсквали неведнъж богомолци и репортери. В присъствието на патриарх Неофит на 7 март т.г. игуменът заклейми от амвона журналистите – нарече ги продажници и слуги на всяка власт. Това стана по време на панихидата по случай годишнина от смъртта на патриарх Кирил.

“Вие сте прекрасни и сте готови да се продадете за 5 сребърника”, каза игуменът по адрес на репортерите.  Лукс, лимузини и скъпи часовници са голямата му страст. Придвижва се с S-класа, в гаража има джип “Мерцедес” и още една кола от същата марка.

Всички са с регистрационни номера РВ 5353. Това е рождената година на Борис – 1953. Ценител е и на женската хубост, открехват местните. “Няма такова нещо”, хвърля се да брани епископа възрастна продавачка на свещи.

Монах от румънски произход, на име Йоан, е готов да се сбие с всеки, от когото чуе неприятни думи за началника си. Хората наричат божия служител Румънеца и се пазят от него като дявол от тамян. “Той му готви, прислужва и докладва за всичко. Сега се кани да замине с него за Варна. Дай боже!”, молят се те.

“Не може да се отрече на дядо Борис, че благоустрои манастира. Засади цветя, оправи библиотеката”, намесва се Зорка Джамурова, дългогодишна кметица на Бачково. Част от търговците край обителта я допълват, че игуменът сменил керемидите, поставил климатици.

Сложил решетки на чешмите, за да не крадат стотинките, които миряни пускат. Направил и парно. Имал бизнес нюх, привличал спонсори. “За правенето – прави. Но характерът му е серт и с това отблъсква”, описва го дългогодишен съдържател на ресторант.

“Не желая повече да ходя на това място, навсякъде те гонят и навикват. Срамота е да дойдеш от другия край на България и да не можеш да си направиш снимка”, категорична е Наталия Иванова от Бургас.

Бившата кметица на Бачково също не одобрява ругатните на игумена. “Бях свидетел как нахока една мирянка в изпълнения с хора двор. Няма обноски. А човек на такъв пост трябва да е благ и смирен”, коментира Джамурова.

Тя е категорична, че манастирът тръгнал надолу след покойния дядо Наум и след изгонването на секретаря Славчо Кисьов. Бачковлии дават мило и драго игуменът да замине за Варна, за да си отдъхнат.

“Но като гледаме, и там не го искат. Говорят, че подкупвал”, коментират те. Игуменът отрича всички обвинения. “Аз съм си в манастира. Не мога да измисля как би могло да се получи и да обходя всичките избиратели, за да ги подкупя”, коментира дядо Борис.

Попитан няма ли да му е мъчно за Бачково, той отвръща, че пътят му бил начертан от Бога. Другото било суета. Местните се надяват Бачковският манастир да бъде оглавен от секретаря на Светия синод Наум. “Благ и разбран човек”, казват.

 

Реставрира чудотворната икона

Реставрираната чудотворна икона на Богородица вече е в манастирския храм. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

Чудотворната икона на Богородица вече е на мястото си в църквата на Бачковския манастир. Близо 2 г. отне реставрацията , а докато майстори от Атон я поправяха, богомолците се молеха пред копие.

“Сега е по-силна и повече помага”, твърдят монаси. Миряни от Бачково обаче са на друго мнение. Според тях колкото повече се пипа и променя светинята, толкова повече отслабвала чудодейността й.

Работата по нея продължи в килия на манастира, тъй като Светият синод взе решение да не се изнася от съображения за сигурност. Образът на Божията майка, изцелила десетки и дарила с рожби бездетни майки, е почистен. Сребърният  обков – също. По него има позлата с византийска орнаментика.

Бачковската Богородица се счита за най-голямото богатство на манастира. Тя е дело на апостол Лука. В обителта е от XIV в., подарена от братята грузинци Бакуряни. Легенда разказва, че е открита в местността Клувията. Затова всеки втори ден от Великден тя се пренася с шествие до тази местност, където има и целебно аязмо.

Състоянието  преди реставрацията бе много зле и затова се реши да бъде поправена. Това се случи по времето на дядо Борис.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото