твоята гледна точка
Секторът на услугите тръгна нагоре
Автор Vnews, добавено на 22.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Най-важният сектор в българската икономика – услугите, са в подем. Това показват данните на Националния статистически институт за оборотите на компаниите от отрасъла през третото тримесечие на т.г. Ръстове има както спрямо предходния тримесечен период, така и на годишна база.

Най-важната положителна промяна са двуцифреното увеличение при сухопътния транспорт (10,2%) и обслужващите го браншове, като например складиране и обработка на товари (17,1%).

Ръстовете в тези сектори са пряко отражение на повишена икономическа активност в производството, коментираха експерти. Съживяването на транспортните фирми се забелязва от началото на годината, като секторът дава сериозни индикации за възстановяване.

Друга добра новина е, че за първи път от почти две години насам НСИ отчита ръст на годишна база в телекомуникациите.

Приходите на агенциите за подбор на персонал на годишна база са се увеличили с впечатляващите 20,2 процента, докато преди година отчитаха двуцифрени спадове. От това може да се направи извод, че има раздвижване на трудовия пазар.@

Цветослав Цачев, финансов анализатор: Има сигнали за възстановяване на икономиката

Икономическата ситуация като цяло не е чак толкова зле. По-скоро сега започваме период на бавен растеж, коментира пред „Труд“ данните на националната статистика Цветослав Цачев от „Елана Трейдинг“.

Той припомни, че вече няколко поредни изследвания на НСИ дават надежди – неочаквано добрите експресни оценки за Брутния вътрешен продукт и ръста от 6,2 процента във вътрешната търговия на годишна база за септември.

Въпреки че инфлацията е отрицателна, хората не могат да усетят положителни промени. За това е необходим двуцифрен ръст, категоричен е Цачев.

Според него в новите данни за услугите е важно, че растеж отбелязват сектори, които са пряко свързани с производствената активност.

Увеличаването на дейността на агенциите за подбор на персонал, на транспортните фирми и туроператорите показва, че има съществени промени.

В същото време регистрираните спадове във фирмите, ангажирани с почистване и охрана, показват по-скоро оптимизация на разходите в тези компании, смята финансовият анализатор.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото