твоята гледна точка
Миряни: Борис вън от листата за нов владика на Варна
Автор Vnews, добавено на 21.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (1)

Скандалите около избора на нов варненски владика продължават да ескалират. Днес недоволните от опитите за манипулация на вота призовата Светия Синод да извади от листата с кандидатите Епископ Борис и изпратиха позицията си, скрепена с 1300 подписа.

Ето и пълният текст на протестното писмо до Синода:

ДО:  НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ

И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ

                ДО:  ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИТЕ МИТРОПОЛИТИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТИЯ СИНОД

 

П Р О Т Е С Т Н О  П И С М О

От Инициативен комитет

„За чистота в Българската православна църква”

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Във връзка с опорочения избор на двамата достоизбираеми кандидати за митрополитски престол, ние християните от Варненска и Великопреславска епархия създадохме Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква”и инициирахме подписка със следното съдържание:

„Ние, християните от Варненска и Великопреславска епархия заявяваме, че не приемаме избора от 17. 11. 2013г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки.

Настояваме за касиране на избора.

Настояваме Светия Синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните.”

Омерзени сме от факта, че се е допуснало в списъка на достойните да бъдат пастири на една цяла епархия, личности със скандална репутация, които от години са известни с недостойни постъпки, скандали и материални злоупотреби. Както и такива, които си служат с нечестни, неморални и недостойни средства с цел неистово домогване до митрополитската корона.

Приложено Ви изпращаме първите 1300 подписа в общо 59 страници, събрани за първите 2 дни. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще изпратим до края на седмицата.

Към настоящия момент се ползваме с подкрепата на 21 неправителствени организации от гр. Варна. Продължаваме да получаваме нови подкрепящи ни писма.

Настояваме да се проведе нов избор за нашата овдовяла епархия. Като в списъка на кандидатите да не бъдат допускани компрометирани и недостойни личности.

Така ще дадем възможност на епархийските избирателите да посочат измежду достойни пред Бог, пред Вас, и пред нас православните християни епископи.

Молим Ви, да уважите исканията на християните от Варненска и Великопреславска епархия.

 

  1. Подписка- 59 стр., съдържаща 1300 подписа.

 

От името на инициативния комитет:

                                                                                  Иван Панайотов

Лиляна Савова

Явор Георгиев

Борислав Аврамов

Георги МаноловСподелете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • pop krastyu:

    Горкия Борис, той не прави разлика между „манастирски мишки“ и „варненски тюлени“ и не знае, че когато навлезе навътре в далаверите ще стане опасен и излишен и тогава ще го пратят не за плитководни миди – а за дълбоководни акули . . . Амин.


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото