твоята гледна точка
Училища „Втори шанс” за отпаднали гимназисти
Автор Vnews, добавено на 21.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Нов тип школа ще дават втори шанс на учениците, отпаднали от клас, да се върнат в образователната система. Такава мярка предвижда „Националната стратегия за учене през целия живот” на образователното министерство. Този тип школа ще се наричат „Втори шанс” и в тях ще се обучават само деца, които вече веднъж са скъсали връзката с училище.Според данни от документа 12,5% или всеки осми ученик у нас преждевременно отпада от училище. Това е и един от най-големите проблеми на образователната система у нас. Затова Европа изисква от страната ни този дял да се стопи до 11% до 2020 г.

Друга тревожна тенденция е, че всеки пети младеж у нас не успява да завърши средното си образованието. Затова друга набелязана цел в стратегията е 85% от младежите между 20-24 години да имат диплома за средно образование.Притеснително е и че 40 на сто от учениците ни са под прага на четивната грамотност, а почти половината са математически неграмотни. В стратегията е заложено делът им да се стопи съответно – до 30% и 35%.

Всички ученици пък ще бъдат вкарани в електронен регистър. Целта е по този начин да се следи миграцията на учениците от една държава към друга и от едно училище към друго. Относно професионалното образование у нас стратегията предвижда въвеждане на дуалната система и признаване на кредити от техникумите във висшите училища. Това на практика означава, че ако студентът е учил даден предмет в професионалната гимназия, изученото ще му се зачита и в университета, при условие че следва специалност, близка до тази, която е учил в техникума.

Друг проблем, отбелязан в стратегията, е недостигът на кадри в областите информатика, техника, производство и преработка и архитектура и строителство. Според работодателите и техните организации е налице недостиг на квалифицирани работници именно в тези сектори. Затова те изискват да се предприемат мерки за увеличаване на новоприетите студенти в тези области. В стратегията е записано, че до 2020 година 60% от висшистите у нас трябва да са завършили именно тези приоритетни професионални направления. Сред основните причини за притеснителните данни е посочена неспособността да се осигури качествено образование у нас. Затова сред препоръките в стратегията са изготвянето на нови нормативни актове, които да гарантират по-високо ниво на българското образование./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите по-строги наказания за шофиране след употребата на алкохол и наркотици, превишена скорост и неправилно изпреварване влизат в сила от днес.

Ако редовно превишавате разрешената скорост, рискувате бързо да останете без шофьорска […]

 

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд […]

 

Тази нощ, точно в 03:00 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките на часовника с един час напред, съобщават […]

 
 

към началото