твоята гледна точка
27 млн. лв. за болниците укротяват лекарското недоволство
Автор Vnews, добавено на 18.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Средствата за покриването на извършените дейности в болниците през септември ще бъдат изплатени на 100 процента до 10 декември. Това е регламентирано в декларацията за поет ангажимент, която подписаха министрите на здравеопазването Таня Андреева и на финансите Петър Чобанов, управителят на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова и председателите на съсловните организации на лекарите и на зъболекарите в понеделник.

Държавата дължи на болниците за септември 27 млн. лв., които ще дойдат от здравно-осигурителни плащания. Това са обещаните „около 30 млн. лв.“, които Националната агенция по приходите предвиждаше като преизпълнение на плана си и които премиерът Пламен Орешарски гарантира, че ще бъдат дадени на спешна среща с председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов в края на миналия месец, обясниха от пресцентъра на здравната каса.

Финансирането за октомври и ноември ще остане обаче, както се планираше досега, за първите седмици на 2014 година, като крайният срок за изплащането на средствата е 20 януари.

Парите, които днес разписахме, няма да ни удовлетворят, но без този ход пък изобщо нищо нямаше да стане по посока пресичане на проблемите, каза председателят на съюза на зъболекарите Борислав Миланов.

До днес се стигна по един много разумен път от разговори, които проведохме заедно с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, министъра на финансите и премиера, каза Таня Андреева.

Съсловната организация на лекарите организира на 1 ноември предупредителен протест пред болници в София и страната. Те излязоха с пакет искания към здравното министерство, от които основното бе държавата да каже точно откъде ще бъдат взети парите за покриване на оставащите за догодина 20 процента от дейността на болниците през октомври и ноември. Прогнозите на председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов бяха, че ако тези средства дойдат от следващия бюджет на касата, има сериозен риск здравеопазването ни да изпадне в нов колапс още през лятото на 2014 година.

Лекарите настояваха и за връщане на ваксините обратно на грижите на здравното министерство, след като при предишното правителство те бяха поверени на бюджета на здравната каса. Според декларацията, от 1 януари те отново ще станат ресор на министерството.

Друго искане на медиците, отразено в документа, е изплащането на разликата в потребителските такси за пенсионерите, които стават 1 лев, за да се стимулират възрастните да се грижат за здравето си.

В декларацията е предписано и създаването на работна група към Министерския съвет, която ще се занимава с финансирането и контрола в здравната система. По думите на Таня Андреева, този екип ще включва всички заинтересовани страни и ще има ключова роля в стартирането на „реална реформа в здравеопазването“.

Стъпихме на нездрава основа каквато е бюджетът за 2013 година, който е с много пробойни и предизвика много проблеми, каза финансовият министър Петър Чобанов и обеща да се постарае за в бъдеще в края на бюджетната година да не остават неизплатени здравни дейности.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото