твоята гледна точка
Предварителни избори за Варненски и Великопреславски митрополит
Автор Vnews, добавено на 17.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Днес във Варна ще бъдат свикани епархийските избиратели за избор на Варненски и Великопреславски митрополит. Въз основа на одобрения от Св. Синод списък те ще избират измежду достоизбираемите 13 епископи.

Гласуването е тайно, с бюлетина, като изборът се извършва чрез заграждане на две от имената. Ако не са спазени тези изисквания, бюлетината е недействителна.

За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели. Когато никой не е получил необходимия брой гласове или само единият от тях, гласуването се повтаря до получаването на изискуемото мнозинство за двамата или за единия от претендентите. В случай че за кандидатите гласуват равен брой хора, гласуването се повтаря.

След епархийския избор днес и при одобряване на епархийската преписка от страна на Св. Синод, съгласно Устава на БПЦ след една седмица – на 24 ноември в София ще се състои и каноничния избор на нов Варненски и Великопреславски митрополит. Членовете на Светия синод ще избират между двама от кандидатите, събрали най-много гласове.

Най младият от претендентите за стола на Митрополит Кирил е на 37 години, а най-възрастният – на 68, пише Дарик.

За високия пост се борят главният секретар на Светия синод епископ Наум, който е духовен син на дядо Кирил, и игумените на Троянския, Бачковския и Роженския манастир – съответно епископите Григорий, Борис и Серафим. Сред претендентите са също управляващият патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” епископ Тихон, както и Знеполският епископ Йоан, който бе „дясна ръка” на дядо Максим и остана на поста си и при Негово Светейшество Неофит.

В играта за нов варненски митрополит са и двама бивши разколници – епископ Инокентий, който само до преди година беше лицето на църковния разкол, и загубилият надпреварата за Западно- и Средноевропейски митрополит епископ Яков.

Да сложи митрополитска корона, иска и Главиницкият епископ Йоан. Той добре познава живота в епархията, тъй като бе викарий на покойния дядо Кирил.

Сред кандидатите са още епископите Сионий, Игнатий и Киприян. Те са най-близките сътрудници съответно на Видинския, Сливенския и Врачанския митрополит. В списъка с претендетите фигурира и името на епископ Даниил – „дясната ръка“ на Американо-австралийския митрополит./ ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести, предаде Асошиейтед […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния […]

 
 

към началото