твоята гледна точка
Фондация поема културните проекти на Варна
Автор Vnews, добавено на 15.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

След като се оказа, че нито един от многобройните кандидати за шеф на културната дирекция във Варна не отговаря на високите критерии на комисията и не предлага достатъчно широкомащабна визия, съизмерима с амбициите на Варна да стане Европейска столица на културата 2019, представители на културната гилдия в града веднага лансираха „план Б“. Предложението е депозирано в Общински съвет  – Варна още същият ден, в който бе обявено решението за прекратяване на конкурса и веднага е резолирано до постоянната комисия „Култура и духовно развитие“.

19 представители на различни артистично-интелектуални среди предлагат учредяването на Културна фондация Варна, която да работи в подкрепа на развитието на културните и творчески индустрии в морската столица. Сред първите, подписали предложението за създаване на фондацията са бившата депутатка от ГЕРБ Даниела Петрова, председателката на комисията по култура и директор ан ТПМЦ – Варна Даниела Димова, един от ПР-експертите на областното ръководство на ГЕРБ Антония Йовчева, дългогодишното лице за връзки с обществеността на „Златни пясъци“ АД, „Лагард“ и др и съпруга на общинския съветник от ГЕРБ Анатоли Угрински – Ирина Угринска, Дора Денчева от фондация „Рая Георгиева“, галеристът Искра Павлова, режисьорът Маргарита Печанска и др.

Мотивите за лансирането на идеята бяха представени от мениджъра на галерия „Графити“ Петра Димитрова. Според нея Варна отдавна е трябвало да създаде подобна структура, както това са направили вече София, Пловдив, Бургас, Русе – в България и почти всички градове, които някога са били кандидати или избрани да бъдат културна столица на Европа. Само така могат да бъдат акумулирани средства от различни източници, с които да се подпомогне реализирането на културните проекти на Варна, провеждането на събитията от културния календар на града и да се намали процентът на публичните средства, които се заделят за тях всяка година, обясни Димитрова.

Смущаващи в предложението на първо четене обаче са няколко точки, които на практика биха превърнали Културна фондация Варна в непреодолим фактор при подбора на културните проекти, които ще се реализират на територията на община Варна.  В документа, представен на общинските съветници се казва: “ …планира и оценява подадените проекти по утвърдените в годишната програма стратегически приоритети, съгласно приетия Общински план за развитие в сектора“. Предложените цели на бъдещата фондация включват и мониторинг на всички събития и партньорски проекти от културния календар на града, финансирани с публични средства, включително и от бюджета на община Варна и публично оповестява резултатите от проведените изследвания.  Според предложението на 19-те, фондацията получава без конкурс проектирането, разработването и управлението на комуникационната стратегия на културния календар на града. Фондацията ще поеме и разработването на маршрути, карти и системи за аудио-визуална комуникация на културно-историческите забележителности, ще осъществява издателска дейност на печатни материали и разпространение на електронни издания, ще произвежда и сувенири. Според предложения регламент, фондацията ще може да извършва и стопанска дейност, свързана с целите й, да организира и провежда платени форуми и да дава платени консултации. Т.е. фондацията ще се превърне не просто в най-мощния център за влияние върху културния живот на града и единствен акумулатор и разпределител на средства за културни проекти, а в монополист на целия сектор с повече реални правомощия и от местната власт.

Според направеното предложение организацията ще се учреди от община Варна като право на кмета ще е да предложи имената на членовете на Управителния съвет, които ще бъдат утвърждавани от Общинския съвет за мандат от 4 години.

Съветниците от комисията по култура решиха общинската администрация да разработи и предложи за одобрение учредителните документи. Общинската съветничка Валентина Софрониева предложи съветниците първо да се запознаят с опита на вече действащи такива организации преди да вдигнат ръка за одобрение на създаването на такава във Варна. Беше взето решение представители на комисията по култура да отидат на работни посещения в градовете, в които има създадени вече подобни структури, за да бъдат проучени предимствата и недостатъците на вече действащи фондации, които да се вземат предвид при учредяването на варненската.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото