твоята гледна точка
Депутати търсят пари за деца с рак
Автор Vnews, добавено на 14.11.2013 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Ръководствата на три парламентарни комисии – социалната, по регионалната и по икономическата политика, ще търсят финансиране за изграждането на специализиран център за рехабилитация на българчетата с онкохематологични заболявания. Идеята е средствата да се заложат като капиталови разходи още с бюджета за догодина, съобщи Пламен Белчев от асоциацията „Деца с онкохематологични заболявания“.

Центърът може да се вдигне с 4,5 млн. лв. Но засега парите ги няма.

Проблемът ще се разгледа и на международна конференция за психологическа подкрепа, социална адаптация и рехабилитация на децата с рак на кръвта, която ще се проведе в понеделник в София. „Поканили сме представители на здравното и социалното министерство да видят къде сме ние и какво правят другите държави за малките пациенти с тежката диагноза“, посочи Белчев.

Той разказа, че в Ирландия например още през 1994 г. е изграден център за рехабилитация на децата с онкохематологични заболявания. Един от благодетелите му е световноизвестният актьор Пол Нюман. „Звеното е направено по американски модел и е върху площ от 500 дка. Годишната му издръжка, която е около 4,5 млн. паунда, изцяло се набира от дарения. А екипът, който се грижи за пациентите, е изцяло от доброволци. Те пък се одобряват след консурс“, каза Павел Белчев. Децата там се връщат към нормалния ритъм на живот след химиотерапиите със специални арт, музикални терапии и със занимания сред природата.

„Ако трябва да сравним дейността на центъра в Ирландия със заниманията у нас, то просто при тях мащабите са по-големи. Но и бъдещият център в костинбродското село Опицвет, който искаме да изградим, по нищо няма да отстъпва на чуждите“, каза още експертът. Както в центъра в Ирландия, така и в българския има езеро. В него подложилите се на химиотерапия деца ще могат да се разхождат с лодки, да карат водно колело и да ловят риба. „А на полянките върху зелените ни площи ще се организират часове по езда или грижи за понита. Научно доказано е, че контактът с тях оказва благоприятно психологическо въздействие. Всъщност и в момента в конната база в Опицвет се провеждат занимания на българчета с детска церебрална парализа“, каза още Белчев.

Той и колегите му от асоциацията искат да докажат на конференцията и на цялото общество, че има огромна нужда от построяването на възстановителния център в Опицвет. А той ще покрива нуждите на всички деца с ракови заболявания на кръвта, сред които най-много са тези с остра лимфобластна левкемия. Не на последно място, вместо държавата ни дава милиони чрез Фонда за лечение на деца за рехабилитацията им в чужбина, тя спокойно може да се извършва и у нас. И то доста по-евтино.

Конференцията ще се закрие с гласуване на мерки, които да помогнат за по-добрия живот на българчетата с онкохематологични заболявания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 

към началото