твоята гледна точка
Обсъждат оптимизацията на училищата във Варна
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Необходимостта от оптимизация на училищната мрежа във Варна бе обсъдена на среща на тристранна комисия за системата на средното образование, в която се включиха представители на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“,  КТ „Подкрепа“,  Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Синдиката на българските учители.

Общата позиция на участниците в срещата бе, че процесът по оптимизация е необходим, а за реализацията му е нужен диалог и съгласуване на всички нива – с общината, с постоянната комисия по образование към Общинския съвет, с Регионалния инспекторат към Министерството на образованието и науката, със синдикатите.  От общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“  бяха категорични, че процесът трябва да бъде в посока намаляване на напрежението сред учителските и родителски общности, в синхрон с обществените нагласи.

Темата за оптимизацията на училищната мрежа стана актуална покрай споровете за сградата, ползвана едновременно от Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“.  Проблемът възниква още през 1978 г. Тогава Математическата гимназия и Пета гимназия са настанени в две сгради в квартал „Чайка“, заедно с по едно основно училище –  съответно с ОУ „Захари Стоянов“ и с ОУ “Георги Раковски“. По-късно в района е построена нова сграда с идея да приюти основните училища, но последвало друго решение – там да бъде Спортното училище.

Оттогава – в продължение на 35 г., проблемът с училищата в кв. „Чайка“ не е решен.

Един от последните варианти за промяна на ситуацията бе предложение за преместване на Спортното училище в сградата на СОУ „Неофит Бозвели“. Към момента обаче тази идея не е актуална, предвид породеното напрежение сред родители и преподаватели. От общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ заявиха, че ще се търсят други решения.

На следващото заседание на тристранната комисия е насрочено за 26-ти ноември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане“.

Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към […]

 

Правителството на Кирил Петков падна, след като поисканият от ГЕРБ-СДС вот на недоверие получи 123 гласа „за“.

Според процедурата, предвидена в конституцията, […]

 

Правителството на Кирил Петков падна. Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, мина със 123 гласа „за“ при гласуването в парламента. 116 […]

 
 

към началото