твоята гледна точка
Мерят кръвна захар гратис на 5 места във Варна
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Броят на мъжете, страдащи от диабетни и преддиабетни състояния, е нараснал и надхвърлил този на жените. В сравнение с резултатите, получени в предходни години, във Варна се наблюдава видимо увеличение на броя на преддиабетните състояния – това показаха резултатите от миналогодишната Кампания „Диабет“, която проведоха студентите към Медицински университет – Варна. Силно обезпокоителен е и фактът, че броят на индивидите под 55 години, страдащи от това заболяване, е нараснал и при двата пола.

И тази есен, на 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, студентите медици ще осъществят ежегодната Кампания „Диабет“. На 14 ноември, между 9:00 и 12:00 ч., всички, желаещи, които искат да проверят нивата на кръвната си захар, могат да го направят в някой от петте пункта: УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна, Медицинския университет, Факултета по дентална медицина и Икономическия университет. Това е шестата по ред кампания, която организират Студентският съвет към МУ – Варна, Асоциацията на студентите по медицина във Варна, Асоциацията на студентите по Дентална медицина – Варна , Асоциацията на студентите по Фармация във Варна и Клиника по ендокринология и болестите на обмяната в Университетската болница “Св. Марина“ във Варна.

Днес, 13. 11. (сряда), от 18:00 ч., в Grand Mall ще се проведе обучение на 150-те участници в кампанията. Доброволците студенти от предишни кампании ще информират посетителите на Grand Mall за предстоящата скринингова кампания – къде, как и защо се провежда тя, а в края на обучението всички участници ще направят, хванати за ръце, синия кръг, символ на борбата с диабета.

На 14 ноември, от 18.30 часа, във II аудитория на МУ – Варна, ще се проведе лекционен модул, на който ще бъде направено обобщение на кампанията, ще бъдат представени резултатите от предишната кампания и ще бъдат дадени конкретни съвети и насоки за превенция и профилактика на захарния диабет във Варна. Проф. д-р Стефан Иванов от Катедрата по акушерство и гинекология ще говори по темата за гестационния диабет. Проф. д-р Кирил Христозов, дм, от Катедрата по вътрешни болести ще закрие събитието, а на всички студенти доброволци ще бъдат връчени сертификати за участие.

Захарният диабет тип 2 е социално значимо, епидемично заболяване, широко разпространено в България. За да бъде ефективна и перспективна борбата с диабета, трябва да бъде предприета конкретна държавна политика, която да включва информационни кампании, редовни профилактични прегледи и строг контрол над заболяването. Профилактиката, напомнят още студентите, е най-доброто лечение на което и да е заболяване, и особено на тези, които прогресират бавно и с не дотам остра симптоматика като захарния диабет тип 2.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото