твоята гледна точка
8 факта за напълняването
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Вярно е, че не всяко напълняване е проблем и че в продължение на живота ни заради едни и други фактори теглото ни варира в някои граници. За наднормено тегло говорим, когато индексът на телесна маса надскача показателя 25, а при стойности над 30 вече се отчита затлъстялост. Тогава телесното тегло е с една пета над смятаното за нормално при определен ръст.

Допълнителното телесно тегло не е само естетичен проблем. То носи редица сериозни здравословни проблеми, освен че винаги създава емоционални разстройства. За съжаление, затлъстялостта през последните десетилетия придобива до такава степен масов епидемиологичен характер, че се въвеждат и нови понятия като патологично затлъстяване, при което теглото е 50-100% над горната граница за нормално тегло при даден ръст. За да се добие образна представа това са допълнителни минимум 45 кг над обичайното ви тегло!

Пълнотата обаче не е единствено проблем на волята. Само един човек с допълнително тегло би могъл да знае трудностите, пред които се изправя, за да се предвижи стрелката на кантара в обратна посока. Натрупването на допълнителни килограми зависи от поне 8 фактора….

1. С възрастта расте и вероятността на наддадем на тегло, което се дължи най-вече на забавяне на метаболитните процеси. Това означава, че дори и да запазите режима на храненето си и стила си на живот след 35 години за жените и 40 за мъжете принудително сменяме размера на облеклото си.
За да запазим границите на силуета си същия, е необходимо от тази възраст да преразгледаме менюто си и дневния си график. Желателно е да се направят някои корекции на приеманите храни, като се избегнат тези, които осигуряват излишно много калории и се въведе допълнителна физическа дейност, дори само под формата на 30-минутна разходка на ден.

2. Жените са по-склонни да пълнеят. Мъжкото тяло по начало гори повече енергия, при едно и също действие и за подръжка на организма. С други думи по-бързият метаболизъм при мъжа е от жизненонеобходимо значение, за да се поддържа постоянен потокът на суровини за функционирането на органите му при  иначе обичайните действия.
С настъпване на менопаузата скоростта на метаболитните процеси при жената допълнително пада, което задължително е свързано с ново покачване на теглото.

3. До голяма степен килограмите ни зависят и от гените ни. Въпреки че има достатъчно данни от изследвания, които сочат, че до голяма степен за теглото ни влияят навиците при отглеждането ни, много по-вероятно е да не изменим на биологичната си принадлежност към един или друг тип. В този смисъл, дори здравословното хранене и редовно упражняване на спорт понякога не са достатъчни да доведат до фина структура.

За външния ни вид, конкретно за теглото ни, по-голяма „вина“ има майката. Тоест 75% е вероятността, ако майката е пълна и потомството й като възрастни индивиди също да имат нейните форми. Това обаче не означава непременно, че ако майката е със затлъстяване и детето да е с наднормено тегло. За щастие, във възможностите ни е да контролираме този процес и не допускаме тегло над благоприятните за здравето граници.

4. Естествено, не бива да се пренебрегва и ролята на фактори като стил на живот и хранене, който се възприема от родителите ни от люлката. Навиците, които ни предават родителите си като модел на поведение и възпитание се моделират отчасти и потребностите ни по-късно от храна и активности, отразяват се на вкусовите ни предпочитания и отношение към храната и движението.

5. Движението ни е необходимо не само защото посредством него се изгарят излишните калории и се предотвратява натрупването им под формата на мастни тъкани, но и защото потиска апетита и спомага процесите на обмяна на веществата, при които мастните тъкани се използват като енергиен източник. Всъщност, напълняването на населението през последните 20 години се дължи повече на драстичния спад на физическа активност в ежедневието.

6. Истина е, че теглото ни се дължи и на способността ни на самоконтрол. Храненето ни често е разстроено вследствие на собствените ни емоции и психическа устойчивост. Все по-известен става терминът емоционално хранене. Това означава, че съвременният човек в много голяма степен се храни не защото е гладен, а заради негативното си настроение и потиснатост. Скука, тъга, гняв… при една трета от свръхпълните хора се открива именно този проблем. При тези емоционални сривове те поемат неконтролируемо голямо количество храна, което естествено няма как да се изразходва от организма.

7. В някои случаи напълняването се дължи на заболяване. В този група влизат хормонални проблеми като понижена функция на щитовидната жлеза, които забавят метаболизма, депресивните състояния, някои редки заболявания на мозъка, вследствие на които се появява преяждане.

8. Допълнителни килограми се „качват“ и при някои видове лечения – при прием на стероидни медикаменти, някои антидепресанти и др.
 

Ясно е, че наднорменото тегло носи маса неудобства и негативи, освен че влияе в отрицателна насока на самочувствието и здравословното състояние. Кога е необходимо да се потърси помощ от специалист, за да се постигне поддържане на теглото в нормални граници?

Препоръчва се при ИТМ от 30 нагоре непременно да се вземат мерки за редуциране на теглото, което да се контролира компетентно и според индивидуалните особености.

В случай, че напълнявате в областта на корема, значи че консумирате мазнини над нуждите на организма. Дори и стрелките на кантара, да са приемливи според нормите, е повече от желателно да се коригира режима на хранене и се намали обиколката на талията. В противен случай жизненоважни органи ще се окажат притиснати от мазнини, при което дейността им ще бъде затруднено и не в пълния капацитет, освен други негативи, които носи присъствието на мазнини.

Стандартните препоръки са, че при 90 см обиколка на талията при жените и 115 см при мъжете предприемането на стъпки за защита на здравето е задължително. Тези цифри обаче през последните няколко години се коригират, като се намаляват съответно на 80 см и 95 см.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото