твоята гледна точка
Нараства напрежението пред Парламента, протестиращите готови и за неговата окупация
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Пред Народното събрание продължава протестът с искане за оставка на правителството.

Протестиращите хвърлят бомбички по сградата на парламента и се опитват да премахната металните заграждения пред НС. Полицейското присъствие в района се засили. Недоволните граждани скандират „мафия“, „червени боклуци“, бият на барабани, свирят със свирки, развяват български знамена и това на Европейския съюз. Няколко души се опитаха да премахнат металните заграждения, но не се стигна до ескалиране на напрежението. Върху самите заграждения символично са завързани черни ленти в знак на траур.

В интервю за Нова ТВ един от протестиращите заяви, че искат да махнат загражденията и да окупират Народното събрание, за да не позволят на депутатите да отидат утре на работа.

Според друг протестиращ махат загражденията, защото парламентът е на гражданите и той не бива да бъде преграден.

Каква е обстановката в момента пред парламента, можете да видите ТУК

Ранобудни студенти“ от цялата страна излязоха още от сутринта на протест с искане за оставка пред Народното събрание. Освен от Софийския университет, дойдоха млади хора от Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия университет, Лесотехническия университет и други университети от страната. Към студентите, за да ги подкрепят, се включиха и обикновени граждани.

Целта на протестиращите бе да не пускат народните представители да напуснат парламента. Поредният опит за блокада на Народното събрание, обаче, не беше успешен и депутатите напуснаха невредими парламента. Стигна се обаче до сблъсъци между полицията и протестиращите. Жандармерията осигури свободен достъп само за депутатските автомобили по бул. „Цар Освободител“.

През целия ден периодично напрежението ескалираше и на няколко пъти се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Полицията съобщи за петима арестувани до момента. По неофициална информация един от задъжаните е преподавател.

На този етап няма информация за сериозни пострадали след сблъсъците. Има бити студенти от Пловдив при протеста пред парламента, това каза пред Дарик един от протестиращите пловдивчани, който помоли да не се споменава името му. „Полицаите имат заповед да изблъскват протестиращите, а някои служители на реда удрят със сила и ритат навсякъде по тялото, включително и под кръста, в слабините и бъбреците, обясни той. По думите му няколко човека са изкарани с линейки. Според него има и полицаи, които подкрепят студентите и не се подчиняват на заповедите.

Други студенти от протестиращите пред парламента заявиха пред Дарик, че от тяхна страна не е имало провокации.

Напрежение при извеждане на депутатите от парламента

След повече от 5 часа обсада от протестиращи, около 15:30 ч. полицията успя да създаде солиден периметър около парламента и на групи народните представители бяха извеждани под плътен кордон от органите на реда.

Направен бе Г-образен кордон, благодарение на жандармеристите. Депутатите, на практика, бяха извеждани през служебния вход, който се намира в триъгълника между храм-паметника „Александър Невски“, парламента и БАН. Там депутатите се качваха дали в личните си автомобили, или в служебни, след което поемаха напред, за да стигнат до бул. „Цар Освободител“, където можеха да завият надясно и да поемат към Министерски съвет и президентството.

Организацията по извеждането на депутатите бе много строга – събираха се по няколко автомобила на служебния паркинг и оттам се опитваха да напуснат тази част.

Непосредствено след извеждането от парламента на първите депутати започна едно преследване между полиция и протестиращи, по време на което се стигаше до напрежение и сблъсъци. Протестиращите освиркваха колите на депутатите, мятаха по тях различни предмети, зеленчуци, яйца, пиратки, водни бомбички.

В отсечката между Националната художествена галерия и Руската църква се стигна до ескалация на напрежението. Един от протестиращите младежи успя да пробие живата верига от полиция и да се изправи срещу два депутатски автомобила. Последваха го 4-5 момчета, които успяха да се качат на капаците на двата автомобила. След това полицията успя да проправи път по Жълтите павета на автомобилите и те потеглиха към Министерски съвет, а момчетата паднаха долу. Специалните полицейски сили се намесиха и успяха да изтласкат близо 40-50 младежи, които се опитваха да застанат на пътното платно и да легнат, за да спрат автомобилите.

По-рано през деня на няколко пъти също се стигна до ескалация на напрежението между студентите и полицията пред Народното събрание.

Моменти на ескалация на напрежението през деня

Близо час след началото на „окупацията“ на парламента напрежението ескалира за първи път и полицаи се опитаха да избутат протестиращите, застанали на мястото, откъдето влизат и излизат депутатите. Протестиращите направиха жива верига, за да препречат пътя на депутатските автомобили.

За минути дойде голямо количество жандармеристи, които избутаха протестиращите и се стигна до кратък сблъсък между тях. Студентите се оплакаха, че са били бутани от полицията.

В резултат на всичко това част от протестиращите започнаха да блъскат полицейска патрулка. Недоволни студенти замеряха и сградата на Народното събрание с домати и яйца и заявиха, че е крайно време управляващите да чуят исканията им и да подадат оставка.

До моментна ескалация на напрежението се стигна и когато няколко коли, вероятно с депутати, потеглиха от сградата на парламента. Хората тръгнаха след колите, но не можаха да стигнат до тях, защото полицията осуети акцията. Протестиращите от своя страна се ядосаха на полицаите и започнаха да ги наричат еничари. Бяха обърнати няколко контейнера за боклук, но до по-сериозни сблъсъци не се стигна.

Малко по-късно напрежението отново се покачи, когато група от момчета се опита да избута загражденията пред парламента, но обстановката бързо се нормализира.

Полицейски кордон е направен на площад „Народно събрание“, така че протестиращите да не могат да тръгнат към кръстовището на Софийския университет, което ядоса хората и те отново стигнаха до лек сблъсък с полицията.

Сблъсък между полиция и протестиращи имаше и на ул. „Оборище“, при храм-паметника „Свети Александър Невски“. Причината беше, че протестиращите направиха опит да изградят от контейнери за боклук и бетонни блокчета заграждение, за да не пропускат автомобили, защото очакват от там да се опитват да преминават депутатите, когато си свършат заседанието. Полиция и жандармерия изтласкаха протестиращите и отстраниха загражденията им, после възстановиха металните заграждения. След сблъсъка, обстановката се поуспокои, протестиращите се отдръпнаха.

Около 15:00 ч. напрежението около Народното събрание отново се покачи. Стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи в задната част на парламента, от към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Близо десет автомобила на полицията се опитаха да влязат от към ул. „Московска“ към Народното събрание. Пътят им бе препречен от протестиращи, които полицията се опита да избута. „Бият ни, повалят ни, но ние се изправяме и продължаваме да се държим за ръце….ПОМОЩ !!!“, написаха във „Фейсбук“ Ранобудните студенти.

Малко след това ситуацията се успокои и протестиращите в едната част на площада пред „Александър Невски“ започнаха да скандират: „Без насилие“. Много от полицаите свалиха каските и това беше посрещнато с бурни овации от събралите се. Някои дори започнаха да прегръщат полицаи.

Ситуацията през целия ден бе много динамична.

Един от окупаторите на Софийския университет „Светли Климент Охридски“ Станислав Кашчийски разказа своята гледна точка за сблъсъците с полиците в обедни часове на деня, докато депутатите разглеждаха бюджетни теми: „Преди малко задържаха момче, което е един от хората, които скъсаха плаката на Сидеров. Казаха да го водят в прокуратурата и когато попитах защо, ми казаха, че е издирван за престъпление. Той беше един от хората, които късаха билборда. Според мен е долна провокация това, че го задържат отпред, пред парламента“.

Опитът за денонощна блокада на парламента се провали и депутатите, охранявани от плътен кордон, напуснаха парламента.

На излизане от парламента заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и заместник-председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев усетиха словесната любов на протестиращите граждани.

„Откровено агресивно поведение от страна на протестиращите, откровен сценарий да се ескалира напрежение в момент, в който се приемат бюджетите и на касата, и на общественото осигуряване“, заяви Манолова.

„Това казах и на колегите – трябва да излезете с гордо вдигнати глави, защото това, което трябваше да направим, ние го направихме“, допълни Велчев.

Депутатите от ГЕРБ останаха последни в парламента и се заканиха да си тръгнат пеша, но въпреки това нито един народен представител не се осмели да се разходи свободно по жълтите павета.

Начало на протеста

Сутринта студенти от университети от цялата страна се събраха пред Народното събрание с искане за незабавна оставка на правителството.

Около 10:30 ч. към тях се присъединиха и колегите им от Софийския университет, които обясниха, че утре вероятно блокадата на Ректората ще падне, но ще продължат да протестират и няма да се откажат.

Студентите от Софийския университет заявиха, че излизат да протестират на улицата, за да се чуе гласът им.

Младите хора заявиха, че ще окупират парламента, но символично, за да покажат, че търпението им вече се е изчерпало.

Контрапротестът

Около 50 души се събраха пред президентството на пореден контрапротест, за да изкажат недоволството си от политиката на Росен Плевнелиев.

Недоволните скандираха „оставка“ и развяваха транспаранти против държавния глава, който според тях подкрепял студентските окупации и затова трябвало да се оттегли от поста си.

Както обикновено контрапротестиращите се събраха около обед пред президентството. Освен към Росен Плевнелиев, те насочиха недоволството си и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и „Ранобудните студенти“, които по същото време бяха окупирали Народното събрание. Контрапротестиращите се заканиха, че ще продължат с изявите си, докато продължават призивите за окупация на университетите и парламента.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет – 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът – напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора./ ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Човек дори да живее на село, ще получава стоки, поръчани по интернет. Доставката може да е до пощенската станция или на […]

 
Властта

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния […]

 
Здраве и красота

Запечатаните шишенца с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои посочвани като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии. Това показва […]

 
Жълто

Телевизионният продуцент Андрей Арнаудов и половинката му – бившия модел и ексбаскетболистка Емануела Толева, ще стават отново родители. Новината съобщи самата […]

 
 

към началото