твоята гледна точка
Атонски монах насрочи края на света
Автор Vnews, добавено на 12.11.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Малко след бурята, вилняла в централна Европа, ураган достигна разрушителната пета степен в Азия и помете Филипините само за няколко часа. Редица библейски пророчества посочват катаклизмите като един от знаците за свършека на света. Малцина обаче знаят, че точна датировка на последните времена е дал атонският монах св. Нил Мироточиви. Точно днес православната църква чества паметта на пророка, пише в. „Стандарт“. Пророчество на св. Нил Мироточиви гласи, че до края на света ни остават не повече от 500 години. Предсказанията на атонския монах като цяло са ориентирани спрямо най-стария християнски календар. Той измерва времето от Сътворението. Св. Иван Рилски приживе също се базира именно на тази датировка. Той например завърша своя завет така: „Написа се в 6449 (941) година от Сътворението на света, месец март, 25-и ден“.

Св. Нил казва следното: „Ако измине седмото число години и пет и се преполови към осмото хилядолетие… какво грабителство и крадене ще настане тогава? Какво мъжестрастие, прелюбодейство, кръвосмешение, разпътство ще има!“. Тълкуватели коментират, че православният пророк ни е предупредил, че щом човечеството премине границата на 7500 година (1992 г.), ще остават около пет века до второто пришествие. За справка 2013 година съответства на 7521 година от Сътворението. „Наистина са малко светите отци, които конкретно с цифри говорят за края на света“, коментира православните пророчества отец Василий Сарян, председател на храм „Преображение Господне“ в столицата.

Според неговото тълкувание шестте дни, за които Бог е сътворил света, символизират хилядолетията от православния календар. „До идването на Христос човек е живял в шестия ден, т.е. шестото хилядолетие. Според мен седмият ден е започнал да тече с идването на Божия син. Така че след като Христос идва, умира на кръста и възкръсва, вече Вселената навлиза в нов етап, наречен седми ден“, разяснява отец Сарян.

Свети Нил е дал много точна характеристика на човека от седмия ден – липса на морал, бедствия, обществени вълнения. Един член на консуматорското общество „ще изяжда 7 пъти повече от онова, което му е необходимо“. Хората ще стигнат до такъв упадък, че не ще познават „какво е брат и какво е сестра, какво е баща с майка и какво е майката с нейния син, не ще признават и брачен венец“. В същото време обществото и неговите водачи ще бъдат объркани – „от големи препирни, от пристрастяване към спорове, непрекъснато ще се препират и не ще сложат ни начало, ни край“. „…А колкото повече злите дела пускат корени в хората, толкова повече ще ги сполетяват и бедствията. И те колкото повече бедствия ги връхлитат, толкова повече злини ще вършат. Вместо да се покаят, те ще се озлобяват против Бога“, предричал атонският Нострадамус.

Житието на св. Нил е обгърнато в мистерия. Точната дата на неговото раждане не е известна, знае се смъртта му – 1651 г. Монахът още приживе получил големи духовни откровения за бъдещето на планетата. Отшелническия му обет в една пещера килия на висока скала не му позволявал да разпространи всичко, което Господ Бог само му разкрил. След кончината на монаха започнали да се случват необясними знамения. Първото било, че от скалата на килията му бликнал извор, пълен с благоуханно лековито миро. Заради това праведникът бил канонизиран като Нил Мироточиви.

Около 100 години след това събитие се случило и второто необяснимо събитие – свети Нил се явил на монаха Теофан и му заръчал да запише неговите посмъртни пророчества. В едно от тях той предупреждава своите братя монаси за катаклизъм, който ще потопи Света гора. „Благочестивите монаси трябва да побързат да напуснат Атон, щом като изчезне чудотворната Иверска икона на Богородица“, предупредил светецът. В това време „всички манастири ще се разтресат“, а дърветата „ще се наклонят“. Преди тоталната разруха „църквите ще бъдат наклонени и наведени, заради изчезването на Спасението, като за поклон и като за изпроводяк на иконата“.

И в редица религиозни текстове се казва, че преди второто пришествие ще има много големи бедствия, нещастия, болести, земята ще се разклати, морето ще се разбушува. „Казва се още, че ще настанат още по-страшни катаклизми, които няма да са от земята, а ще са от небето, т.е. от Космоса. Ще се разклатят стълбовете небесни, ще изпопадат звездите от небето, месечината ще стане кървавочервена“, припомня отец Сарян. Според него наистина има метафизична връзка между хаоса в нас и около нас. „Тази година в САЩ отчетоха рекорден брой торнада. Само преди дни наблюдавахме ураган от пета степен, който помете Филипините. Това не е Марс или друга планета, за да има такива скорости на вятъра. Значи нещо наистина се случва със Земята, с климата, с атмосферата и природата ни“, кръсти се духовникът.

Подозира, че всичко ни сполита именно заради негативното мислене, ширещото се грехопадение и отказа от Христовите добродетели. В същото време не бивало да забравяме, че сме богочовешки – по Божи образ и подобие. Всеки един от нас е уникален сам по себе си и има огромна сила. Сам Христос казва, ако имаш вяра колкото синапово зърно, ще кажеш на тази планина да се премести и ще те послуша“, припомня свещеникът каква сила се крие у хората.

Според св. Нил обаче тази сила е впрегната в отрицателна посока и отваря широко дверите за идването на Антихриста. „Християните са го очаквали още от първи век, когато римляните са сринали Ерусалим. През следващите години хората са виждали не малко апокалиптични знаци и в различни войни и бедствия. От светлината на съвремието можем да кажем, че те не са били прави. За да го познае целия свят, както е предсказано от Антихриста, трябва да дойде точно сега в седмия ден, когато имаме интернет, глобална финансова система.
Иначе ако беше дошъл само преди 50 години, как щяхме да го познаем. С кораб ли щеше да обикаля от пристанище на пристанище или със самолет от летище на летище“, разсъждава Василий в светлината на предсказанията на св. Нил. Според знаците, които е дал в тия времена, „ще има прекомерна и тревожна загриженост не за духовни, а за плътски неща, което ще помрачи чувствата на човека, за да го направи безчувствен и безразличен, а злобата и злопаметността ще са печатът на Антихриста“.

Тълкувайки св. Нил, отец Василий коментира още, че краят на този свят ще дойде през осмия ден, отговарящ на 8000 лето от Сътворението. Годината според светското летоброене ще бъде 2492-ра. Във времето, оставащо дотогава, обаче ще преживеем идването на Антихриста, възкресението на мъртвите и Страшния съд. „Накрая ще дойде Христос и ще даде всекиму наградата. Ще каже, тези които са ме обичали и са спазвали законите ми, нека да застанат от дясната ми страна. Другите да отидат от лявата ми страна към Ада.
Тогава ще се създаде и новата Вселена, където няма да властва смъртта, няма да има болести. Сякаш ще се завърти цикълът добро-зло, в който ще се възстанови Божието творение каквото е било в райската градина“, разяснява отец Василий. Дотогава ни делят по-малко от 500 години. Кога обаче през тях ще дойде Антихриста, Нил Мироточивий не е уточнил.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото