твоята гледна точка
258 млн. лв. ни струват бежанците до момента
Автор Vnews, добавено на 12.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв., заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Около 6 млн.лв. ще струва изграждане на инженерно-техническо съоръжение на южната ни граница, каза още Найденов, цитиран от БТА. Един милион лева струва прокарването на пътища и още 5 млн. лв. е стойността на самото съоръжение. Средствата ще постъпят от европейски фондове целево или от държавния бюджет.

По думите му досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ. Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони, призна военният министър.

Списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци, е предоставен на Държавната агенция за бежанците. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Над 9 000 са вече бежанците на наша територия, каза военният министър. Около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия. Голяма част от хората нямат документи и трудно може да се установи произходът им, заяви Найденов. По думите му потокът няма да секне в скоро време.

Без да се игнорира драмата на хората, наличието на бежанци е голямо предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността, каза още министърът.

Затова и европейските комисари настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Ангел Найденов призова да се работи за интеграция на бежанците.

Той увери, че се затягат мерките за защита на южната ни граница. Изпращането там на над 1100 полицаи цели да насочи потока към ГКПП-та и там да се преценява кой от какъв достъп има нужда и може ли да бъде допуснат на територията на страната. Военният министър увери, че морската ни граница се охранява добре.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На европейските компании става все по-трудно да си осигурят най-важния компонент, нужен за придобиванията, които искат: пари. След повече от десетилетие свободно достъпно финансиране разтърсените пазари ограничават склонността на банките да […]

 

Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще е по-високо от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и […]

 

Скоро цунамитата може да се окажат един от основните проблеми в Европа, предупреди ЮНЕСКО. Почти 100% е шансът през следващите 30 […]

 
 

към началото