твоята гледна точка
Кметът Портних: Край на парите за палми и на колите в Морската
Автор Vnews, добавено на 11.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Твърда ръка в ликвидирането на всеки остатък, завещан му от кмета многомандатник Кирил Йорданов, демонстрира новият избраник на варненци Иван Портних.

С дата 11-и ноември Портних е пуснал предизвестие за разваляне на договора за палмите, които красят улиците на Варна летем от няколко години, но и бъркат дълбоко в джобовете им. Разтурянето на договора младият варненски кмет обяви публично – на пресконференция. Причините – на цената, която броим на година за обгрижването на всяка от 85-те палми, можем да си купуваме по две нови – всяка година, обясни Портних.

В цифри екзотичните дървета, които предишният кмет купи за Варна, звучат така: Договорът за купуването им е от 2008 г. до 2018 г. Те са 85 на брой. Общато стойност на покупката по документи е 279 999 лв.  За 60 от тях са броени по 3100 лв. на парче, а за другите 25 – по 3970 лв. за бройка. С договор за покупка чрез наем е уреден въпросът с поддръжката им. По него досега са платени 1 271 861 лв. и има покана за плащане на още 124 000 лв., обяви Портних. Той бе категоричен, че Общината като собственик на 85-те палми ще търси вариант за тяхното стопанисване зимата, но няма да плаща по 3000 лв. за поддръжка на една палма. В момента пазарните цени на дърветата били около 2000  лв., аргументира отказа си от договора с озеленителите от „Ерика“ варненският кмет.

Със същата твърдост той декларира, че от днес влиза в сила пълната забрана за движение на коли в Морската градина – както в историческото ядро, така и в зоната от Шокъровия канал до Пикадили парк. Контролът ще упражнява ОД на МВР. Право да влизат в парка ще имат само автомобили със специален режим на действие, отсече Портних. Заместничката му Пламена Маринова обясни, че крайната забрана е два пъти законово мотивирана – от Наредбата за опазване на обществения ред на общината и от Наредбата за зелената система. Алеите са държавна собственост и движението по тях е забранено, мотивира се кметският юрист №1.

Как ще преодоляват пълната забрана за достъп на коли в парка баровците с луксозни имоти, живеещите там и притежателите на търговски имоти не стана ясно. Забраната е валидна и за питомците на Логопедичната детска градина, базирана в парка. Родителите им ще трябва да ги водят пеш от началото на парка, за да не престъпват правилата.

„Щом говорим за алеи, законът е категоричен – движение на коли не може да има“, отсече кметът Портних.

КПП-та няма да има. Полицаите, които ще контролират изпълнението на кметската депеша, ще наказват по правилата на общинската Наредба за опазване на обществения ред, където глобите са от 50 до 500 лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Мрачни настроения обхващат мениджърите в сферата на услугите, показва анкета на НСИ. През февруари бизнес климатът в сектора на услугите се […]

 
Властта

Отношенията му с Кирил Петков били в ледена епоха
Ние в училището в Банкя също сме се учили да не […]

 
Здраве и красота

За медицината къпането е нещо много повече от хигиенен ритуал, защото въздейства върху нашите ексклузивни 2 квадратни метра “собственост” – кожата, […]

 
Жълто

Кендъл Дженър може да се е събрала с бившия си Девин Букър.

От „TMZ“ пишат, че 28-годишната моделка и баскетболистът отново са […]

 
 

към началото