твоята гледна точка
Режат леглата в болниците
Автор Vnews, добавено на 11.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Леглата в болниците трябва да се орежат поне с 1627, и то като първа стъпка. В момента те са 44 603. Това предвиждат зададените базисни параметри за създаването на нова Национална здравна карта (НЗК), с които „Труд“ разполага.

Наборът от документи е подписан от здравната министърка д-р Таня Андреева и до 20 декември т.г. работна група във ведомството трябва да представи готовия проект на картата. На нейната база от догодина здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения. Оставените извън документа ще разчитат само на кешови плащания на пациенти.

Болничните легла у нас са 644 на 100 000 души от населението, а в ЕС – са 539, показват последните данни на Световната здравна организация . От тази изходна позиция стартира готвената от работната група национална карта. С нея ще се определят максималният и минималният брой легла в болниците. Ако експертите от МЗ, НЗОК, съсловните и пациентските организации се спрат на най-безболезнения вариант – 590 легла на 100 хил. (и пак ще имаме повече, отколкото средно в ЕС), тогава от лечебните заведения трябва да се „изнесат“ посочените 1627 легла. За сравнение това са леглата в

две големи болници като „Пирогов“

или в 10 специализирани като „Св. Екатерина“.

След като общият брой се сведе до 42 976, тогава вече ще се реши какво да е орязването в различните категории: при леглата за активно лечение, реанимационните и за долекуване. Най-важни са първите, защото те поемат масовия поток от пациенти. В момента леглата за активно лечение са 34 755. При най-добрия вариант те ще се намалят с 3434 (т.е., ако осигуреността е 430 легла на 100 000 души), а при най-лошия – със 7083 (при осигуреност от 380 легла на 100 000), е написано в обсъжданите в МЗ документи.
Каквото и да е окончателното решение на работната група, общият брой болнични легла у нас не трябва да падат под 30 255. На толкова е фиксиран минималният им брой (т.е. поне 400 легла на 100 000 души).

Комисията за защита на конкуренцията вече е дала становище за документа. Според нея два са подходите, по които болниците да получават пари от касата. Тя да подписва договори с всички, които отговарят на изискванията по Закона за лечебните заведения, както е и сега. Но тъй като средствата са ограничени, по-ефективните участници на пазара не могат да разширят обхвата на дейността си и да повишат качеството на лечение. Вторият вариант е да се заложат такива изисквания, които да са обективни, недискриминационни и изискващи качество, надвишаващо минималните критерии. Т.е. по-добрите болници да работят с парите от здравните ни вноски. От КЗК препоръчват още в неатрактивните райони държавата да обмисли

механизми за целево подпомагане

на лечебните заведения. Управляващите обещаха това да стане факт догодина – 100 000 лв. ще се раздадат на болниците в отдалечени и труднодостъпни райони.
За здравна карта се говори от 2005 г. А последният вариант – от 2011 г., показа, че само в София леглата за активно лечение са със 1488 повече от максимално необходимия брой. Повече са и в Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора. А в области като Кърджали, Разград, Силистра и Хасково са недостатъчни.

Картата ще посочи и какво да е равномерното разпределение на джипи практиките. Сега най-малко те са в областите Търговище и Кърджали и затова там има незаети кабинети.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за […]

 

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за юни.

До полунощ явленията навсякъде ще затихнат и […]

 

Премиерът назначи първите двама зам.-министри. Гълъб Донев за недоволството, че уволнил досегашните: Явно нямат кадри

Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият министър-председател […]

 
 

към началото