твоята гледна точка
Слагат инсулинова помпа на най-малкото българче с диабет
Автор Vnews, добавено на 10.11.2013 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

На 12 ноември (вторник), между 9 и 10 ч. в Многопрофилната специализирана детска клиника в университетската болница „Св. Марина“ във Варна ще се извърши поставяне на инсулинова помпа на най-малкия пациент в България – 8 месечно бебе. Интервенцията ще извърши проф. Виолета Йотова, началник на Клиниката.

С множество предимства пред конвенционалното лечение с многократни инсулинови инжекции (МИИ – обикновено 4 – 6 инжекции дневно), лечението с инсулинова помпа в редица страни е златен стандарт при лечението на деца. В Словения, която с основание може да се нарече лидер в това направление, лечението с инсулинови помпи започва веднага след поставяне на диагнозата захарен диабет тип 1, а заплащането за помпата и консумативите за нея се поемат изцяло от държавата. Преди 1 година в Словения започна и осигуряване от държавата на глюкозни сензори, чрез които инсулиновото лечение на помпата се съпоставя  непрекъснато с измерваната глюкоза в подкожната тъкан. Така пациентът/семейството са в състояние да адаптират непрекъснато лечението, съобразно конкретното състояние и физиологични нужди. В останалите страни от бившия социалистически лагер в Европа, като Унгария, Румъния, Сърбия, Македония, Хърватия инсулиновите помпи и/или техните консумативи се заплащат напълно или частично от здравните им каси или от здравните власти. Благодарение на усилията на лекарското съсловие и пациентските организации, в тези страни е осигурено изплащането на инсулиновите помпи и необходимите консумативи. Независимо от степента на реимбурсация във всички страни с изключение на нашата, лечението на заболелите от диабет под 6-годишна възраст с помпа е задължително.

Към момента диабетът във всичките му форми е нелечим, но при добро поведение и адекватно лечение нормалният живот за пациентите, включително без усложнения, е напълно възможен. Най-важното е от самото начало нивото на кръвната глюкоза да се поддържа в нива, възможно най-близки до нормалните. За това е изключително важно да има повече измервания на ден – това касае и заболелите на възраст над 18 год. При децата, обаче, поддържането на нивата на кръвната глюкоза, близки до нормалните,  е невъзможно без съвременните технологии.

У нас броят на болните от диабет деца е около 1500. На фона на това децата, лекуващи се в момента с помпи, закупени и поддържани от техните родители, е около 70. Огромното мнозинство от тях са под 6-годишна възраст.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства.
Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката.
Ирена Младенова два пъти е заемала […]

 

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През […]

 

Служебното правителство да вземе решение за плана за възстановяване и да включи в него предложенията, направени от президента.

Това поръча Румен Радев […]

 
 

към началото