твоята гледна точка
Чакаме 2 милиарда евро срещу безработицата
Автор Vnews, добавено на 10.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

“България може да разчита на близо 2 милиарда евро от Европейския съюз за социални дейности през периода 2014-2020 г.”Това съобщи евродепутатът от левицата Ивайло Калфин на форум за младежката безработица. С парите ще се финансират основно програми за създаване на работни места и обучения, а бизнесът ще се насърчава да наема безработни.

Само за борба с високата младежка безработица се очаква страната ни да получи от Брюксел отделно 100 млн. евро. Средствата ще се отпуснат за 2014 и 2015 г., обясни Калфин. “С тези пари трябва да търсим резултат, а не просто да ги похарчим”, каза той.

В момента в България младежката безработица е 28,3%. В ЕС има само още само 7 страни с по-лоши показатели.

“За да се реши проблемът, трябва да се промени финансирането на образованието и парите да се насочват към специалности, които дават възможност за реализация”, каза Калфин.

Друга възможност е въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии, в което акцентът се поставя върху практиката в реална бизнес среда. Всички участници в дискусията посочиха като основен проблем липсата на връзка между уменията, които младежите получават в училището и университета и потребностите на бизнеса.

Според Светлозар Петров, шеф на компанията за подбор на кадри “Джоб тайгър”, скъсаната връзка между образованието и работодателите може да се възстанови с включването на студентските стажове като задължителен елемент в програмата на всяка специалност.

“Не може да завършиш и да чакаш някоя компания да те обучи”, добави той.

Според Петров основна причина за високата безработица сред младите е липсата на кариерно ориентиране и на познания за пазара на труда.

“Обикновено професия у нас се избира по модни приказки, а не на база данни за реализацията на кадрите. 70% от висшистите у нас не знаят как да се представят пред работодателя. Затова не стигат до интервю за работа, а не защото са некадърни”, каза Петров.

Друга причина е ниската трудова мобилност. “Все още смятаме, че е обидно да търсим работа в съседен град”, каза Петров.

Шефката на организацията “Заедно в час” Евгения Пеева коментира, че училището трябва да създава умения за работа с хора и да развива аналитични умения. В момента акцентът е върху усвояването на определен материал”, добави тя.

80% от висшистите не могат да намерят работа повече от 6 месеца след завършването си, посочи Ахмед Мехмедов от Граждански форум “Агора”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото