твоята гледна точка
Бебето, освен радост, вече ще носи и данъчни облекчения
Автор Vnews, добавено на 10.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Освен радост вкъщи бебето ще носи и данъчни облекчения на българина. От 2016 година семействата с деца може да плащат по-ниски налози, съобщава „Стандарт“ , позовавайки се на финансовия министър Петър Чобанов.

Ако икономиката расте, махаме налога за депозитите, обяви Чобанов.

Семействата с деца ще плащат по-ниски данъци. Облекченията може да бъдат въведени през 2016 г., съобщи министър Петър Чобанов пред „Стандарт“. Финансист номер 1 обясни, че елементът на семейно подоходно облагане ще бъде приложен след широка дискусия. „Първо трябва да оздравим данъчната система, но през втората половина от мандата може да мислим върху облекченията за деца“, каза още Чобанов. Според експерти един от вариантите е налогът на родителите да намалява с определен коефициент според броя на децата.

Плоският данък ще се запази, стана ясно от участие на министъра в „Седмицата“ на Дарик радио. Подоходният и корпоративният налог ще останат 10%. „За догодина от данък „лихва“ ще получим 66 млн., което кореспондира с новата му ставка от 8 на сто“, обясни още министърът. Той допълни, че ще се върви към постепенното намаляване на налога. „Ако нивото на събираемост е високо и икономиката расте, може да помислим и за цялостното му премахване догодина“, коментира още Чобанов. Финансовият министър смята, че нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак ведомството е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. „В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се орежат паразитни разходи“, каза още Чобанов. Той смята, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Без разхлабване на коланите

Целите, които си поставяме, са съобразени с икономическия цикъл, каза още Петър Чобанов. Според него заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост. Още повече че в средносрочната рамка за страната ни е предвидено намаляване на дефицита. Ето защо „разхлабване на коланите няма“. „Рейтингът на страната ни е подценен“, смята още финансовият министър.

Касата ще подбира клиниките

Здравната каса да не сключва договори с всички болници в страната, предложи и финансовият министър Петър Чобанов. Идеята вече плахо лансираха от НЗОК и от здравното министерство. Според Чобанов селекцията не трябва да става на база собственост. „Здравната каса трябва да може да сключва договори и с държавни, и с частни болници, но не с всички“, коментира финансовият министър. Все още обаче не е ясно дали това ще стане, както и откога. Засега управляващите твърдят, че подобни промени ще започнат да действат едва от 2015 г.

Според Чобанов трябва да се каже и колко болници са необходими на страната ни. Той смята, че частните клиники могат да работят с частни фондове. Конкретните мерки за промени на системата обаче трябва да дадат касата и МЗ, заяви Чобанов. Той чака първия пакет до края на годината.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 

към началото