твоята гледна точка
РЗОК – Варна: Проверете имунизацията срещу полиомиелит на децата си
Автор Vnews, добавено на 10.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Приканваме родителите да проверят имунизационния статус на децата си по отношение на имунизации с 4– и 5- компонентна ваксина (Пентаксим, Инфанрикс и Тетраксим) или полиомиелитна ваксина (Имовакс Полио), алармират от Регионалната здравна инспекция във Варна. С писмо от 31 октомври Министерство на здравеопазването акцентира, че е необходимо да се предприемат спешни противоепидемични мерки срещу полиомиелит. Два дни преди това Световната здравна организация разпространи информация за регистрирани от началото на октомври т.г. 22 случая на остри вяли парализи (ОВП) сред деца в провинция Деир ал Зур в Сирийската Арабска Република, при 10 от които вирусологичното изследване доказа див полиомиелитен вирус тип 1. Продължава генетичното секвениране в регионалната референтна лаборатория на СЗО за доказване произхода на вируса. Последно див полиомиелитен вирус е регистриран в Сирия през 1999 г. Повечето от случаите са при малки деца под 2-годишна възраст, неимунизирани или с непълен имунизационен статус срещу полиомиелит. Имунизационният обхват в Сирия е спаднал от 91% през 2010 г. на 68% през 2012 г.

В съобщение на сайта на РЗИ-Варна се припомня, че до 2010г. имунизацията срещу полиомиелит се е извършвала с убитата ваксина – Имовакс Полио. От месец април 2010г. е въведена комбинирана ваксина Пентаксим. Имунизацията с Пентаксим и Имовакс полио се започва при навършена 2-месечна възраст на детето. Основната схема включва 3 приема през 1-месечен интервал. Реимунизация се прави 1 година след 3-тата доза, най-късно до 5 год. възраст. Имунизацията с Тетраксим се провежда еднократно при навършена 6 годишна възраст на детето.
„При установяване на пропуснати приеми на полиомиелитна имунизация трябва да направите консулт с личния Ви лекар. Ако нямате избран личен лекар, имунизацията може да се извърши в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна. Той работи в делнични дни от 8.30 до 12.00 часа и от 13.00 до 16.30 часа. При посещение за имунизация, е необходимо да се носят имунизационен паспорт и здравна карта“, съветват от здравната инспекция.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести, предаде Асошиейтед […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния […]

 
 

към началото