твоята гледна точка
Най-дългата ваканция догодина – по Гергьовден
Автор Vnews, добавено на 10.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Шестдневна ваканция се задава по Гергьовден догодина. Почивката ще започне от Деня на труда в четвъртък и ще продължи до 6 май – вторник. Правителството ще обяви за неработни 2 и 5 май, които ще се отработват в съботите на 10 и 31 май, научи „Преса“. Така ще се получи най-дългата ваканция през 2014 г., дори по-дълга от великденската и коледната. Кабинетът ще гласува да почиваме и на 31 декември – сряда, за сметка на съботния 13 декември.

Така в календара за следващата година свободните дни ще са 114 – с един повече, отколкото през 2013 г. Нашенците още помнят тазгодишното голямо майско разпускане, когато също в шестдневна ваканция се сляха Денят на труда, Великден и Гергьовден. През 2014 г. обаче Възкресение се пада на 20 април и така великденската ваканция ще бъде само четири дни – от 18 до 21 април. По Коледа догодина пък се събират пет неработни дни.

Януари, април, май и декември 2014 г. дават шансове за по-дълго мързелуване, ако работодателят склони да ви пусне в отпуска. Ваканцията в първия месец на годината може да започне още от новогодишната нощ и да продължи до 5 януа­ри, ако не сте в офиса на 2 и 3, които се падат четвъртък и петък.

Календарът дава шансове за общо 11 дни мързелуване през май, като за целта трябва да не сте на работа от 7-и (сряда) до 10-и (събота).

Тази година Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май се пада в събота и затова не дава възможност за кой знае какви допълнителни комбинации с почивките.

За финал дълга поредица почивни дни от 20 до 31 декември включително ще има в края на годината. Тя ще важи за тези работещи, които успеят да си пуснат отпуска на 22 и 23-ти, както и на 29 и 30-и. Почивката може да се удължи с още четири дни през януари 2015 г., но за целта ще трябва и отпуска на 2-ри, петък, ако, разбира се, правителството не го обяви за почивен ден.

Календарът за 2014 г. е със 104 съботи и недели, като в три от тях ще трябва да се ходи на работа. По Кодекса на труда всеки работник има право на 20 дни платен годишен отпуск. Според трудовото ни законодателство тези, които изповядват изповедание, различно от източноправославното, имат право да ползват по свой избор част от годишната си отпуска за религиозни празници.

Голяма почивка още този декември

Голяма ваканция ни очаква още през декември тази година. Условието е да си вземете три дни отпуск на 23, 27 и 30 декември. Така може да почивате 12 дни – от 21 декември до 1 януари. Тази година 24 декември се пада във вторник, т.е. почти веднага след уикенда. Работен е единствено 23 декември, за който при добро желание работодателят може да ви освободи. Следващите три коледни дни – 24, 25 и 26 декември, официално са почивни. Препятствие, заложено в Кодекса на труда, се пада 27 декември, защото на него трябва да работим. Затова и за него е необходим отпуск, за да продължи ваканцията. Сега той се пада в петък и след това почивката продължава на 28 и 29 декември – събота и неделя. Още през 2012 г. правителството на Бойко Борисов обяви 31 декември за почивен, но той се отработва на 14 декември – събота. Така за продължителния отдих е необходимо само още един ден отпуск – 30 декември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото