твоята гледна точка
На 16-и в Арт салона на Радио Варна – „Тони и приятели“
Автор Vnews, добавено на 08.11.2013 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Артист-хористката Антоанета Маринова – едно от познатите лица на Държавна опера Варна, отпразнува 60-ия си рожден ден на 4 октомври т. г. по време на турнето в Белгия. Във Варна колегите й я поздравиха за кръглата годишнина и творческата й дейност на 29 октомври, след спектакъла „Травиата”, в който тя изпълни ролята на Анина.

Антоанета Маринова ще отбележи своя личен празник и със специален концерт под наслов „Тони и приятели” на 16 ноември от 19.00 ч. в Арт салона на Радио Варна. В концерта Тони, заедно с приятели от Варненската опера, сред които Вяра Железова, Филипа Руженова, Галина Великова, Стоян Финджиков, Владислав Владимиров, Лиляна Кондова и други ще изпълнят популярни оперни арии и дуети от творби на Моцарт, Пучини, Сен Санс, Офенбах, Даргомижски и др. Ще танцуват Антоана Петрова и Звезделина Станчева, съпровод на пиано Жанета Бенун, водещ Гео Чобанов.

 

Антоанета Маринова (сопран) учи пиано при Галя Попова в Школата на Дома на транспортните  работници във Варна, през 1972 г. завършва ДМУ “Добри Христов” със специалност пеене в класа на Златка Кунчева. 13 години играе в Пантомимния куклен театър “Щурче” на братя Райкови, 4 години пее в детския хор на Варненска опера и изпълнява роли в оперите “Златната ябълка” и “Под игото”. През 1975 г. завършва ИКПК – Варна със специалност музика и хорово дирижиране при Димитър Демиров. Участва в многобройни постановки на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” като член на Музикално трио “Z” под ръководството на диригента Георги Занев. През 1980 г. след конкурс е приета за артист-хорист във Варненската опера, на сцената на която в продължение на 30 години изпълнява разнообразни роли. Участва като солистка в редица мюзикъли за деца – „Един американски уикенд”, „Алиса в страната на чудисата”, „Макс и Мориц”. Дълги години пее Щаси в „Царицата на чардаша”, а в последните години с успех изпълнява ролята на Цецилия в същата оперета. Тя е Анина и Флора в „Травиата”, Паж в Риголето, Лучия в „Селска чест”, Паж и Графиня Чепрано в „Риголето”, Циганката в „Българи от старо време”, Демира в „Двубой” по музика на Димитър Вълчев и др.

 

Антоанета Маринова е артист, изцяло отдаден на музиката, който с изключителна прецизност подготвя всяка своя роля, а пословичното й чувство за отговорност към работата и позитивното отношение към колегите я прави желан партньор и добър приятел. След музиката другата й любов е нейното прекрасно семейство – съпругът, двете дъщери и двете внучки. „Благодаря на Бог, че ме е дарил с възможността да превърна пеенето в моя професия”, споделя Антоанета Маринова. „Да бъда ту циганка, ту селянка, ту принцеса на сцената, за мен е предизвикателство и удоволствие едновременно. То ми дава невероятно положителен заряд и ми помага да разбирам хората, да приемам другите, да помагам, да бъда добър човек. Това са важни неща за мен.

И, ако в продължение на всички тези години, аз не спирам да усъвършенствам артистичното си и вокално майсторство, за това дължа благодарност най-напред на братя Райкови и Театър „Щурче”, а след това на Варненската опера и най-вече на режисьора Кузман Попов, който ми повери самостоятелни роли, вкл. мъжка роля в „Прилепът”. Специално благодаря на моята скъпа приятелка и прекрасна пианистка Жанета Бенун, която е до мен повече от 20 години. Задължена съм на ръководството на операта и на още толкова много колеги, които не бих могла да изредя тук. Мисля, че всички ние, които се занимаваме с оперно изкуство, сме благословени”, развълнувано обобщава Антоанета Маринова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми

Пет години без да упражняват занаята след фалит

Адвокатската тайна реално ще […]

 

До 150 лв. ще струва еднодневен плаж през това лято в Приморско, показва заповед за отдаване под наем на ивицата “Младост […]

 

В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис

Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост […]

 
 

към началото