твоята гледна точка
Европа започва от древна Провадия
Автор Vnews, добавено на 08.11.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Ако българинът иска да вдигне и европейското си, и разбира се националното си самочувствие, може да не бие път чак до Брюксел – столицата на Стария континент, а да прекара само един уикенд в родната Провадия. До нея са останките от най-древния град на Европа Провадия – Солницата, възникнал от петото хилядолетие прeди Христа. Уникалното разкритие на екипа на проф. Васил Николов на праисторическата  крепост, цитаделата, тайните на солодобива и некропола, оставил следи от човешки драми, достойни за перото на Шекспир, е сега в силно оспорваната битка на рунд III на онлайн гласуването за Чудесата на България. Всеки българин стъпил там – в сърцето на най-древната цивилизация и царството на солта, може да бъде горд. Първите заселници на Балканите, дошли някъде към 5500 години пр.н.е, се установяват тук и започват солодобива. Хората от Солницата, които са били и монополисти върху нея, са създали специфична за онази епоха социална организация с първото класово разслоение. Солта се намирала трудно и още по-трудно е била добивана, което допълнително е повишавало стойността й. Тя се превърнала и в първото платежно средство, което е позволявало на тези, които я притежават и произвеждат, да я разменят за всякакви други стоки от първа необходимост, както за стоки на лукса за онова време. Солта тогава е била равна по значимост на нефта днес. Тя е била златото, валутата, имала е функцията на първите пари. Затова промишленият център, в който прадедите ни добивали солта, е бил всъщност монетният двор на Европа, казва проф. Николов. Крепостите на най-древния град в Европа – Провадия, са като египетските пирамиди, но строени 2000 години преди тях.
Тази година разкопките приключиха с разкриване на масов гроб на 64 века, в който е погребана знатна древна фамилия, повечето от членовете на която са били зверски убити в битката за бялото злато – солта, и кой да я притежава. Археологическият обект е зазимен до следващото лято, а и достъпът до него е разрешен само по време на разкопки, защото е в двора на предприятието „Провадсол“. Но и с една разходка дотам отдалече могат да се видят каменните зидове и останките от древната отбранителна система на града. Крепостите са вдигани с една наистина къртовска работа с огромни камъни, тежки до 5 тона, пренасянето на които е било трудна и сложна технология. Но богатите собственици на солниците са плащали, за да се укрепят и пазят.
По това време на годината посетителите на Провадия няма да останат с празни очаквания. Цялата история на най-древния град е в музея, който се намира в къщата на опълченеца Стефан Богданов. Сбирката му е събирана от 1959 г. и е една от най-богатите в страната с над 15 000 експоната от културно-историческото наследство на Провадия, която е на 15 века. Там е всичко за праисторията и най-ранния солодобивен център в Европа. Чрез снимки и графични възстановки са представени отбранителната му система, технологията за добиване на сол, показани са оръдия на труда, керамични съдове и култови фигурки, свързани с бита и културата на праисторическия човек. Друга забележителност, до която си струва разходката, е крепостта „Овеч“, строена като византийско укрепление срещу нахлуването на племена от север. По-късно в рамките на българската държава тя е била една от най-мощните в Източна България, свързва се с много битки и войни по време на I и II българско царство. Тук има надписи от времето на хан Омуртаг и неговите походи срещу франки и маджари. Тук са водили битки цар Калоян и брат му Петър I, оттук тръгва и победоносната армия на цар Ивайло. Легендите разказват, че в карстовите пещери под крепостта е имало огромни запаси от жито и храна, с които се изхранвали жителите на града при обсада. Една от туристическите атракции е кладенец, дълбок 80 метра, от който крепостните защитници са черпели вода.
Другата слава на Провадия е прочутата „Ламбова къща“, етнографски комплекс с богата експозиция за българския композитор Светослав Обретенов, който е роден тук. За тези, които вечерта завари в къщата, нощувката е само 11,77 лева на човек в двойна стая и 19,04 лева – самостоятелно в единична стая.
На другия ден разходката може да продължи до старобългарския манастир (IX-XI в.) край близкото село Равна, където е открита най-голямата каменна библиотека с над 1200 графита и надписа върху камък и уникална колекция от керамични съдове.
На финала обиколката задължително минава през село Блъсково , където е уникалният комплекс „Салла Естейт“ – на 15 км от Провадия и на 60 км от Варна. Всичко, поднесено в механата, е собствено производство: хляб, сирене, лютеница, месо. В типичната за района местна кухня ястията се приготвят само на дърва и в пещ, а вината са наточени от собствените лозя, които се ширят на 300 дка. Салла е арабското име на селото, което в превод означава чисто, хубаво, добро. В комплекса има и конюшня с липициански жребци от най-старата породата, които се раждат черни и, докато растат, стават снежнобели. Яздене, разходка с файтони до местната църква и старото килийно училище са удоволствията, които предлагат гостоприемните домакини. Нощувката в чифлика струва 30 лева и включва парна баня.
Ако човек дойде до Провадия, не може да не се изкуши да отиде и до морето във Варна. Но не само заради циганското лято на брега, а за да види връзката между най-стария солодобив и най-старото злато на света от Варненския халколитен некропол.
Много си блъскахме главите защо точно край Варненското езеро се намери най-старото обработено злато в света, казва професор Васил Николов. А отговорът е ясен – където хората навремето най-много са се замогнали от първите пари – солта, за да имат и трупат след това благородното жълто имане. Варна и музеят й наистина блестят с най-старите златни украшения в света. Багерист се натъкна на ценните находки при изкопни работи в индустриалната зона на града през далечната 1972 г. След това археолозите откриха 6 кг златни изделия, бижута и украшения, изключително ювелирни и фино изработени. Сред тях са и двата бика, които са лого на Варненския археологически музей , както паница, рисувана със златен прах – връх на грънчарското изкуство. Има пълна възстановка на гроб, където е положен вождът с пълно въоръжение, с жезъла на властта и много накити.
Културно-историческият уикенд в люлката на древната цивилизация може завърши резонно край морето и в култовото заведение БМ „Залива“ на олимпийския шампион и легенда по бокс Ивайло Маринов в началото на вълнолома. По това време в него предлагат пресен сафрид, чернокоп, миди с ориз и прочутия тарама хайвер с препечени филийки.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото