твоята гледна точка
Режат бюджетите на общините. Портних: Няма логика!
Автор Vnews, добавено на 07.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Общините догодина ще работят с орязани бюджети, алармира  Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините пред в. Труд. Въпреки че на хартия за местните власти в бюджет 2014 се дават с 81,5 млн. лв. повече от м.г. и сумата е станала 2,38 млрд. лв., парите всъщност са по-малко.

Причината е заложеният буфер от 5% за бюджетите на министерства и общини. На практика това означава, че кметствата ще получат наведнъж 95% от държавния трансфер, а останалите 5% ще им се платят през декември, и то само при условие че бюджетният дефицит не е излязъл повече от 1,8%, както е заложен.
„Още отсега съветваме общините да се подготвят да работят с орязани бюджети. Подобен буфер, но от цели 10%, имаше по време на правителството на тройната коалиция и тогава никога задържаните пари не ни бяха изплащани в края на годината“, подчерта Чавдарова.

Минус 37,5
млн. лв.

От отпуснатите общо за общините 2,38 млрд. лв. буферът, който ще бъде задържан до декември 2014 г., излиза 119 млн. лева. В същото време за догодина се дават допълнително 81,5 млн. лв. Ако действително държавата не възстанови задържаните средства в края на годината, то бюджетът за местните власти ще се окаже намален с 37,5 млн. лв.

От сдружението на общините са категорични, че намалените трансфери крият рискове и за разплащанията на кметствата по обществени поръчки или по социални дейности в сферата на образованието и здравеопазването. С тях се покриват делегираните бюджета за учителски заплати, за педагози в детските градини, за медицински персонал и др.

Кметовете вече са провели редица срещи с министерството на финансите, но оттам им е категорично посочено, че буферите ще останат в бюджет 2014 г. „Предстои ни сега да се обърнем към депутати от различни партии с надеждата този текст от проектозакона да отпадне в пленарна зала“, добави Чавдарова.

Единствените държавни ведомства, за които няма да има 5% буфери в бюджетите, са Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която се занимава с магистралите, фирмата на екоминистерството ПУДООС, сметката за средства от ЕС на фонд „Земеделие“ и Националния фонд към министъра на финансите, от който се възстановяват парите от ЕС.

Фонд „Растеж“
в мъгла

Местната власт иска и повече прозрачност около създадения нов фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. От проектозакона за догодина става ясно, че в него ще има 500 млн. лв., спестени от оптимизирани разходи на ведомства. Предвижда се на конкурентен принцип с проекти за тези пари да се състезават министерства и общини.
„Няма никаква яснота за какви точно проекти ще може да се кандидатства.

Какви критерии трябва да покрива всяко едно от кметствата“, добави Чавдарова. От сдружението задават и въпроса дали е удачно МС да решава кой ще печели финансиране от новия фонд, при условие че ще се състезават и подчинените му министерства.

Единствения плюс в бюджет 2014 сдружението на общините вижда в увеличените средства за общински пътища.

Няма логика в буфера

Не мога да разбера логиката на подобен буфер, защото дали ще получим средствата в пълен размер или не, не зависи от нас. Колкото и стриктно да спазваме финансовата дисциплина, не можем да влияем върху бюджетния дефицит“, коментира пред „Труд“ кметът на Варна Иван Портних.

На практика ще бъдем наказани заради критерий, върху който нямаме инструменти да влияем“, допълни той.

За морската столица буферът е 4,4 млн. лв., тъй като са предвидени 88 млн. лв. за държавно делегирани дейности. „Ако дефицитът надхвърли определеното ниво, това означава ли, че с местни средства трябва да покрием държавните дейности? А ще имаме ли средствата през декември да го направим?“, попита риторично кметът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От 2025 г. най-ниското възнаграждение става над 1070 лв.
За издръжка на сам човек са необходими поне 1453 лв., изчислиха от КНСБ

30% […]

 
Властта

Парламентът ще задължи  кабинета „Главчев“ да осигури от бюджета средства за подпомагане на десетките семейства, които пострадаха в огнения ад в […]

 
Здраве и красота

UV индексът е мярка за интензивността на слънцето. Колкото по-висока е стойността му, толкова по-опасно е то и толкова по-бързо може […]

 
Жълто

61-годишният актьор от „Карибски пирати“ бе романтично свързан с 28-годишната моделка Юлия Власова. Източник споделя пред списание People, че за момента […]

 
 

към началото