твоята гледна точка
Режат бюджетите на общините. Портних: Няма логика!
Автор Vnews, добавено на 07.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Общините догодина ще работят с орязани бюджети, алармира  Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините пред в. Труд. Въпреки че на хартия за местните власти в бюджет 2014 се дават с 81,5 млн. лв. повече от м.г. и сумата е станала 2,38 млрд. лв., парите всъщност са по-малко.

Причината е заложеният буфер от 5% за бюджетите на министерства и общини. На практика това означава, че кметствата ще получат наведнъж 95% от държавния трансфер, а останалите 5% ще им се платят през декември, и то само при условие че бюджетният дефицит не е излязъл повече от 1,8%, както е заложен.
„Още отсега съветваме общините да се подготвят да работят с орязани бюджети. Подобен буфер, но от цели 10%, имаше по време на правителството на тройната коалиция и тогава никога задържаните пари не ни бяха изплащани в края на годината“, подчерта Чавдарова.

Минус 37,5
млн. лв.

От отпуснатите общо за общините 2,38 млрд. лв. буферът, който ще бъде задържан до декември 2014 г., излиза 119 млн. лева. В същото време за догодина се дават допълнително 81,5 млн. лв. Ако действително държавата не възстанови задържаните средства в края на годината, то бюджетът за местните власти ще се окаже намален с 37,5 млн. лв.

От сдружението на общините са категорични, че намалените трансфери крият рискове и за разплащанията на кметствата по обществени поръчки или по социални дейности в сферата на образованието и здравеопазването. С тях се покриват делегираните бюджета за учителски заплати, за педагози в детските градини, за медицински персонал и др.

Кметовете вече са провели редица срещи с министерството на финансите, но оттам им е категорично посочено, че буферите ще останат в бюджет 2014 г. „Предстои ни сега да се обърнем към депутати от различни партии с надеждата този текст от проектозакона да отпадне в пленарна зала“, добави Чавдарова.

Единствените държавни ведомства, за които няма да има 5% буфери в бюджетите, са Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която се занимава с магистралите, фирмата на екоминистерството ПУДООС, сметката за средства от ЕС на фонд „Земеделие“ и Националния фонд към министъра на финансите, от който се възстановяват парите от ЕС.

Фонд „Растеж“
в мъгла

Местната власт иска и повече прозрачност около създадения нов фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. От проектозакона за догодина става ясно, че в него ще има 500 млн. лв., спестени от оптимизирани разходи на ведомства. Предвижда се на конкурентен принцип с проекти за тези пари да се състезават министерства и общини.
„Няма никаква яснота за какви точно проекти ще може да се кандидатства.

Какви критерии трябва да покрива всяко едно от кметствата“, добави Чавдарова. От сдружението задават и въпроса дали е удачно МС да решава кой ще печели финансиране от новия фонд, при условие че ще се състезават и подчинените му министерства.

Единствения плюс в бюджет 2014 сдружението на общините вижда в увеличените средства за общински пътища.

Няма логика в буфера

Не мога да разбера логиката на подобен буфер, защото дали ще получим средствата в пълен размер или не, не зависи от нас. Колкото и стриктно да спазваме финансовата дисциплина, не можем да влияем върху бюджетния дефицит“, коментира пред „Труд“ кметът на Варна Иван Портних.

На практика ще бъдем наказани заради критерий, върху който нямаме инструменти да влияем“, допълни той.

За морската столица буферът е 4,4 млн. лв., тъй като са предвидени 88 млн. лв. за държавно делегирани дейности. „Ако дефицитът надхвърли определеното ниво, това означава ли, че с местни средства трябва да покрием държавните дейности? А ще имаме ли средствата през декември да го направим?“, попита риторично кметът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Ако България бъде обявена за вражеска страна на Русия, туризмът ни ще загуби милиони потенциални приходи, категорични са от бизнеса.

Туроператори настояват […]

 
Властта

Парламентът намали броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 15 и реши целият състав на комисията да се назначава […]

 
Здраве и красота

Яйцата са чудо, независимо в какъв смисъл тълкуваме твърдението.

Те са чудото на живота. Номер 1 сред суперхраните. Съвършеният белтък. Естествено “хапче” […]

 
Жълто

Херцогинята на Съсекс Меган издава детска книга за отношенията между баща и син през погледа на майката, съобщи Би Би Си.

„Пейката“ […]

 
 

към началото