твоята гледна точка
277 милиона за вода и пътища
Автор Vnews, добавено на 07.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За над половината средства, предвидени в бюджет 2014 за растеж на регионите, ще се бори строителното министерство. Това заяви пред депутатите в ресорната комисия министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Ако успее да преодолее конкуренцията на общините и другите ведомства, МРР ще даде 35 млн. лв. от тези средства за борба с безводието.

Парите ще бъдат насочени към населените места, които са с воден режим, обясни Терзиева. С останалите 242 млн. лв. могат да бъдат основно ремонтирани близо 700 км републикански пътища. В програмата, изготвена от министерството, с която ще се кандидатства, са включени пътни отсечки във всички области, като приоритетни ще са тези в по-лошо състояние и с повече трафик, обясни министърът.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова контрира, че все още не е ясен механизмът, по който ще се разпределя предвиденият в бюджет 2014 половин милиард за растеж и устойчиво развитие на регионите. Според нея фондът нарушава както идеята за централизация, защото отнема от правомощията на парламента, така и за децентрализация, защото принуждава местните и държавните администрации да се конкурират за един и същ ресурс.

Според колегата й Томислав Дончев пък за общините трябва да е предвидена квота от тези 500 млн. лв., която да е минимум 50%, вместо да се борят за финансирането с министерствата. В плановете на регионалното ведомство за 2014 г. влизат и ремонти със средства от бюджетите на ведомството и Пътната агенция. Следващата година ще стартира ремонтът на 41 километра от магистрала „Тракия“ между Пазарджик и Пловдив, които в момента са в най-окаяно състояние. В бюджета на АПИ са предвидени 107 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка, 26 милиона за основен ремонт и 17 млн. лв. за нова инфраструктура, а от този на МРР – 193 млн. лв.

Пари са заделени още за жилищни сгради за малцинствата, геодезия, ГРАО, по-ефективна администрация. През 2014 г. от новата ОП „Региони в растеж“ е предвидено усвояването на едва 12 млн. лв., като причината е, че програмата ще стартира реално в средата на годината, след като бъдат изготвени европейските регламенти. Терзиева обаче обеща проверка и евентуално рационализиране на работата по ОПРР, което да доведе до по-голяма успеваемост догодина.

Кметът на Перник Росица Янакиева поиска като представител на Националното сдружение на общините в бюджет 2014 да бъдат вписани допълнително още 43 млн. лв. за общините, като депутатите от регионалната комисия застанаха зад предложението. Тя подчерта, че заплатите на общинската администрация в момента са най-ниските в страната. От сдружението поискаха още държавата да сподели с местните власти риска от финансови корекции, както и да бъде увеличен финансовият капацитет на Фонд „ФЛАГ“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Всички зам.-министри освободени, премиерът заподозря в това саботаж
Петков видя възможност да изкарат и 4 г.
Борисов призна – ако Нинова не се беше дръпнала, щяхме да имаме правителство с първия мандат. Тя […]

 

В София доскоро с 1 средна заплата можеше да се купят 0,8 квадратни метра, сега – само 0,65
Наемите растат […]

 

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото