твоята гледна точка
Фармацевтична фирма спира доставките за болници с дългове
Автор Vnews, добавено на 05.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Заради неизплатени дългове на болници от цялата страна за над 4.2 млн. лева фармацевтичната компания „Фаркол“ е ограничила доставките на лекарства и консумативи към тях, съобщиха от компанията. Спрямо някои лечебни заведения ще бъдат предприети и по-драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки, става ясно още от съобщението до медиите.

„Разбираме, че болниците са в изключително тежко финансово положение заради липса на средства в здравната каса, затова и досега правихме компромиси. Но не можем повече да субсидираме лечебните заведения“, обясни председателят на Съвета на директорите на „Фаркол“ АД Георги Базотев и уточни, че ако продължават да не се предприемат мерки, това ще бъде „лоша услуга и за болниците, които ще затъват в още по-големи борчове“.

Най-много са просрочените задължения към дистрибутора на Бургаската окръжна болница – над 1,3 млн. лв. Натрупаните през последните шест месеца дългове там са за близо 270 хил. лв., 130 хиляди от които са от октомври.

От бургаската болница приеха наказателните мерки „с разбиране“. „Фаркол“ има право да спре доставките на лекарства към нас, защото не сме изпълнили финансовите си ангажименти към нея, каза Юлия Андреева от пресцентъра на лечебното заведение и уточни, че причината за забавянето на парите е недоплащането от здравната каса, но посочи, че част от дълга се е натрупал и преди последното полугодие.

Ръководството на болницата е предприело мерки и е решило лекарствата, които досега са се доставяли от „Фаркол“, да се набавят от други доставчици. Как ще се плаща на тях обаче, по думите на Андреева, е „въпрос на договаряне между ръководството на лечебното заведение и другите доставчици“. Също като тема на „допълнителни разговори“ тя определи и изплащането на вече натрупания дълг към „Фаркол.“

От бургаската болница гарантираха, че пациентите „няма да усетят нито липса на лекарства, нито на други консумативи“.

На второ място по дългове към същата фармацевтична компания е „Пирогов“ с над 1.2 млн. лв. Сред останалите нередовни платци се нарежда сливенската болница „Хаджи Димитър“ с 530 хил. лв., Военно-медицинската академия в София с над 440 хил. лв. и др.

От фирмата доставчик уточниха, че до болниците със задължения са изпращани неколкократно писма, давани са и отсрочки.

Трудностите на болниците възникват заради недофинансирането на болничната помощ. Поради непланиране на последното тримесечие на годината в бюджета за 2013 г., касата остана на нула още през септември и не успя да запълни липсите дори след разблокирането на оперативния си резерв от 269 млн. лв., който не стигна дори за покриване на дефицита само в болничната помощ.

Впоследствие Надзорният съвет на касата реши, че ще изплаща на болниците по 80 процента от фактурираните средства за септември, октомври и ноември. За останалите 20 на сто, изчислявани на около 150 млн. лв., здравното министерство, ръководството на НЗОК и самият премиер Пламен Орешарски гарантират, че ще се доплатят през януари 2014 г., но все още не е ясно откъде ще дойдат – от преизпълнение на събираемостта на Националната агенция за приходите или от бюджета на самата каса за 2014 г.

Българският лекарски съюз се обяви против втория вариант като твърде рискован и даде срок на правителството да реши проблемите в здравеопазването до 8 ноември.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото