твоята гледна точка
Междуфирмената задлъжнялост се стопила наполовина
Автор Vnews, добавено на 05.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Почти наполовина е спаднала междуфирмената задлъжнялост, след като държавата започна да се разплаща към бизнеса, обяви на форум в Хасково зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева. В резултат на това към септември дълговете между бизнеса у нас са редуцирани на около 36 млрд. лв., което според вицепремиера е нормално ниво за пазарна икономика.

За разлика от издължаването от страна на правителството, все още има много случаи, в които към бизнеса „висят“ със сметки държавни и общински предприятия, както и общини, уточнява „Стандарт„.

Положителна тенденция е отбелязана и при разплащането на забавени работни заплати от страна на фирмите към работниците. В момента в „черния“ списък на некоректните работодатели са 111 фирми от цялата страна.

По време на срещата с бизнеса от хасковски регион, инициирана от местната областна управа и хасковската търговско-промишлена палата, като един от най-щекотливите въпроси пред зам. министър-председателя Бобева беше поставена отново темата с издаването на визи за бизнес партньорите от трети страни, както и за туристите.

„Работим по въпроса за облекчен режим, както и за намаляване на таксите. Съвсем скоро ще стартира електронното подаване на документи за получаване на визи в турските ни консулства“, обяви министър Бобева. Тя обясни, че в четири от стратегическите турски градове обучение за работа със системата вече са преминали както служителите, така и туроператорите. Разпореден е и допълнителен персонал, който ще работи за издаването на визи за турските туристи преди зимния сезон у нас.

Вицепремиерът Даниела Бобева разработва виртуален пазар за лекарствата, стана ясно още на срещата. Тя настоява болниците да купуват лекарствата си през интернет. Бобева вече е събрала екип, който да разработи платформата за централното електронизирано пазаруване на медикаментите и консумативиете. Според разчетите на специалистите нововъведението ще освободи 20-30% от разходите, които в момента се правят за купуване на лекарства.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото