твоята гледна точка
Техникумите ще дават тапии за възрастни. Признават знания за занаят
Автор Vnews, добавено на 05.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Всеки, които има някакъв занаят, но няма тапия за него, ще може да получи документ за знанията и уменията си. Дипломата ще се дава в 221 професионални гимназии, които работят по проекта “Нова възможност за моето бъдеще”, който стартира в началото на годината. През следващата се очаква над 10 000 души да могат да получат образователен сертификат.

Тази програма е за хора, които са научили професията на работното си място или у дома. Както и за такива, които са придобили нови – например компютърни умения или работа по програми. Проучване на образователното министерство показало, че българите искат да узаконяват знанията си, че умеят да работят по проекти или са усвоили нови компютърни умения. Близо 70% от работещите придобиват нови знания в офисите си, но ако се преместят или сменят професията си, няма система, по която да ги узаконят. Сега това вече ще може да става, обясниха от просветния инспекторат в София. В столицата 9 професионални гимназии вече имат структури (изпитни комисии), пред които всеки, който иска тапия, може да се яви.

По данни от изследване на Европейския съюз близо 60% от безработните са без документ за професия или квалификация. Тук не става въпрос дали са образовани, а дали имат занаят и документ, че го владеят, уточниха експерти. И дадоха пример с готвачите, които работят на корабите. От 2014 година влиза международно изискване те да имат тапия, че могат да работят и на морски съд. Ако няма институция, която да дава този документ, хора с опит ще останат без работа.

Анкетното проучване на образователното министерство показва, че само 35% от заетите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. В същото време 78% казват, че е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности.

Системата за валидиране на знанията извън традиционното образование ще бъде част от новия просветен закон.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото