твоята гледна точка
Техникумите ще дават тапии за възрастни. Признават знания за занаят
Автор Vnews, добавено на 05.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Всеки, които има някакъв занаят, но няма тапия за него, ще може да получи документ за знанията и уменията си. Дипломата ще се дава в 221 професионални гимназии, които работят по проекта “Нова възможност за моето бъдеще”, който стартира в началото на годината. През следващата се очаква над 10 000 души да могат да получат образователен сертификат.

Тази програма е за хора, които са научили професията на работното си място или у дома. Както и за такива, които са придобили нови – например компютърни умения или работа по програми. Проучване на образователното министерство показало, че българите искат да узаконяват знанията си, че умеят да работят по проекти или са усвоили нови компютърни умения. Близо 70% от работещите придобиват нови знания в офисите си, но ако се преместят или сменят професията си, няма система, по която да ги узаконят. Сега това вече ще може да става, обясниха от просветния инспекторат в София. В столицата 9 професионални гимназии вече имат структури (изпитни комисии), пред които всеки, който иска тапия, може да се яви.

По данни от изследване на Европейския съюз близо 60% от безработните са без документ за професия или квалификация. Тук не става въпрос дали са образовани, а дали имат занаят и документ, че го владеят, уточниха експерти. И дадоха пример с готвачите, които работят на корабите. От 2014 година влиза международно изискване те да имат тапия, че могат да работят и на морски съд. Ако няма институция, която да дава този документ, хора с опит ще останат без работа.

Анкетното проучване на образователното министерство показва, че само 35% от заетите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. В същото време 78% казват, че е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности.

Системата за валидиране на знанията извън традиционното образование ще бъде част от новия просветен закон.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, най-късно в Източна България, […]

 

Тази нощ, точно в 03:00 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките на часовника с един час напред, съобщават […]

 

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще бъде […]

 
 

към началото