твоята гледна точка
Лекарският съюз: Възможно е здравната система да се срине още през юли догодина
Автор Vnews, добавено на 05.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Криза в здравеопазването може да възникне още през юли-август догодина, опасяват се от Българския лекарски съюз. Зам.-председателят на съсловната организация Юлиян Йорданов каза пред БНР в неделя, че медиците не се чувстват успокоени от уверенията на касата и министерството, че парите на болниците ще бъдат изплатени напълно.

Йорданов поясни, че ако дефицитът в болничната помощ, с който касата ще влезе в 2014 г., бъде покрит с пари от новия бюджет, това може да доведе до колапс в системата не през септември, както стана тази година, а още през лятото на следващата. Към момента НЗОК е обещала за септември, октомври и ноември да изплаща на болниците по 80 процента от стойността на извършените от тях дейности. За останалите 20 на сто, изчислявани на около 150 млн. лв., здравното министерство, ръководството на касата и правителството гарантират, че ще се намерят най-късно до януари.

В бюджета на НЗОК за 2014 г. и без това вече е предвиден дефицит от 200 млн. лв., припомни Йорданов и обясни, че вземането на още 150 млн. лв. би довело автоматично до дефицит от поне 350 млн. лв. в болничната помощ през следващата година.

Пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер попита риторично лекарския съюз дали протестните действия на негови членове не са „несъразмерни“ и още веднъж гарантира изплащането на 100 процента от дълга на касата към болниците. Джафер отхвърли предупрежденията от възможен фалит на касата, но се съгласи с Йорданов, че здравеопазването е в криза.

Джафер прие въпроса с парите за тази година за решен и посочи, че диалогът трябва да е за промени в здравно-осигурителния модел, за който министерството, съсловните и работодателските организации са единодушни, че е компрометиран.

Не 50, и 500 млн. лв. няма да ни стигнат да решим проблемите в здравеопазването, защото се харчи изключително неефективно, каза тя и добави, че според проучвания на европейско ниво българският пациент, дори да е осигурен, доплаща най-много за здравни услуги.

По думите на Джафер оперативният резерв на здравната каса, който в новия бюджет е в размер на 279 млн. лв., „вероятно ще отиде, както обикновено, за болничната помощ“. Освен това, за пръв път касата е записала в предложенията, внесени в Народното събрание, че вторият буфер в размер на 104 млн. лв., ще бъде достъпен след въвеждане на пакет от мерки, свързани с оптимизирането на здравно-осигурителните плащания и подобряването на контрола по тяхното разпределение.

До тази година вторият резерв на касата се разблокираше само от здравното министерство за разлика от оперативния, с който се разпорежда надзорният съвет на НЗОК.

Джафер посочи също така, че новият бюджет предвижда средствата от евентуално преизпълнение на приходите от здравни осигуровки да отиват автоматично за покриване на здравно-осигурителни плащания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото