твоята гледна точка
Студената вода изгонила рибата
Автор Vnews, добавено на 04.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ниски температури на морската вода изгонили рибата по Северното Черноморие. Така си обясняват опитните морски вълци лошата рибарска година. 2013-а ще се запомни с най-ниската температура на водата от последните 50 години насам. Ако минали години през лятото температурата на водата е стигала от 27 до 29 градуса, то сега през юни, юли и август тя е била с 3 – 4 градуса по-ниска. През септември пък по принцип градусите са 18 – 19, тази година те са били едва 15. Рязкото застудяване в края на септември пък изгони рибата навътре. 2013-а се очертава слаба рибарска година, отчитат морските вълци по Северното Черноморие и на практика опровергават прогнозите, че тази година ще е най-силната за рибарите.

„При нас е много слабо и се принудихме да изпратим половината от корабите си на юг, край Поморие и Созопол, където излиза повече риба. Наблягаме на барбуната, защото я изнасяме за Гърция заради добрата цена. Избягваме да ловим сафрид, защото е нерентабилно. Паламуд пък тази година изобщо няма”, обясни рибар от Каварна. Цената на сафрида се е сринала до 3 лева изкупна цена за килограм от матрапази. По едно време дори е била на 2 – 2,50 лева. Никой от рибарите няма обяснение за причината. Ако миналата година имаше изобилие от сафрид и се изкупуваше на 4 – 5 лева, то сега хем рибата е по-малко, хем цената е по-ниска, недоумяват морските вълци. Цената на килограм лефер пък е паднала от 25 на 20 лева. Въпреки оскъдното количество риба в морето на пазара в Добрич всеки ден се предлагат по 6 – 7 вида прясна риба – чернокоп, кефал, сафрид, калкан, попчета.

Доброто все пак в така стеклите се обстоятелства е, че голяма част от рибата ще се запази за догодина. Няма кой да ни излови рибата, ще си я чакаме отново през 2014-а, настройват се позитивно рибарите и се надяват поне до средата на ноември по Северното Черноморие да се появи и вкусният паламуд. В момента големи пасажи паламуд се придвижват от украйнското крайбрежие към българското.

Рибарите в Каварна пък се радват на новата придобивка – фабриката за преработка на миди и риба, чието строителство вече започна. На терен от около 7 дка се изгражда модерен цех на стойност 3 млн. евро, в който ще бъдат разкрити 40 работни места. „Инвестицията е на „Блек Сий Шелс“ ООД, която има най-голямото мидено поле в залива на Каварна. Годишно фирмата произвежда около 3000 тона миди. Намерението на инвеститора е след това да се доизгради буна 3 в залива на Каварна, като така се оформи модерно рибарско пристанище. А в съседство на терен от около 2 дка пък ще бъде изградено модерно рибарско селище. Като последен етап фирмата предвиждала да извърши и брегоукрепване с издигането на стена под нос Чиракман.

Рибарско селище с места за 30 лодки предстои да бъде изградено и в Балчик. Селището ще разполага и с хелинг за транспортиране на плавателните съдове с максимално тегло до 2 тона от и в морето. Лодкостоянките ще бъдат оборудвани с конструкция от релси и дървени траверси. На територията на пристанищното съоръжение ще бъдат изградени фундаменти за 11 складови помещения – тип „контейнер“, в които рибарите да съхраняват продукция и принадлежности./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, разликата между първия и втория е около 10%, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено за БНТ.

При подадените гласове резултатите биха били […]

 

На днешния 11 април, четвъртък, ще бъде слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне.

Атмосферното налягане […]

 

Кремъл загатна за скорошна среща Путин-Си, Лавров подготви почвата
Започва диалог за евразийската сигурност

Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за […]

 
 

към началото