твоята гледна точка
И у нас като в САЩ: Вадят на светло всяко дарение за партиите по изборите
Автор Vnews, добавено на 04.11.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Даренията за избори излизат на светло по американски модел. Всяка лепта за партия, коалиция или инициативен комитет над 1 минимална заплата вече ще се прави с документ за произход на парите. Това предвижда новият Изборен кодекс. До дни той ще бъде представен от зам.-председателката на парламента Мая Манолова пред Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа).

Двойно сито за даренията въвежда законът. Ако те надхвърлят 1000 лв., освен декларацията за произход Сметната палата ще прави проверка и дали сумата съответства на доходите на дарителя.

Медийни пакети по 40 000 лв. за партиите и коалициите, които не получават субсидия от бюджета, въвежда още кодексът.

За пръв път в телевизионния ефир няма да има предизборни хроники. Те са „остарял и неефективен способ за агитация, пише Мая Манолова в доклада си за международните юристи от Венецианската комисия. Според документа, с който „Стандарт“ разполага вместо хроники по БНТ и БНР ще се провеждат диспути.

Ако кандидатите за президент и вицепрезидент, депутати, евродепутати, кметове, общински съветници или членовете на щабовете им дарят лични пари за кампанията, също ще попълват документи за произход на средствата и ще бъдат проверявани от Сметната палата.

Даренията за коалиции ще се правят на сметката на една от партиите за по-голяма прозрачност.

Бюлетините вече ще се произвеждат само в печатницата на БНБ. Контролът ще се осъществява от Министерството на финансите и от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Любопитно е, че при изборите за членове на Европейския парламент и за общински съветници и кметове право да бъдат избирани ще имат и граждани, които имат гражданство в държава извън Европейския съюз.

Освен с Х, на вота ще можем да гласуваме и с т.нар. „чавка“ – V.

Очаква се да бъде намален съставът на ЦИК и е предложено тя да се състои от 15 членове. Председателят, заместниците и секретарят на ЦИК ще се избират от Народното събрание след публично обсъждане. Тове ще се случи месец след гласуването на Изборния кодекс. Към комисията ще бъде създаден и Обществен съвет като консултативен и подпомагащ орган. В него ще бъдат включени представители на гражданските организации и движения.

Новият закон ще бъде обсъден с делегацията на Венецианската комисия, която идва у нас по покана на Мая Манолова. Тя ще бъде водена от секретаря на комисията Томас Маркерт.

Tyxo.bg counterСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

10 круизни кораба се очаква да акостират това лято на Морската гара във Варна, според предварителните заявки други три са анулирани.

Голяма […]

 
Властта

Прекарах голяма част от зимата, следейки дебата във Франция за правилната възраст за пенсиониране, пише Саймън Кюпър за Файненшъл Таймс. Страната […]

 
Здраве и красота

След отшумяването на COVID-19 българите боледуват по-често, но по-кратко. А най-честата причина е вирусна инфекция. Това показва анализ на НОИ, пише […]

 
Жълто

Актьорът Джони Деп се премести да живее на село след развода си с Амбър Хърд и бурния съдебен процес. Актьорът разказва, […]

 
 

към началото