твоята гледна точка
Обещават по четвърт милиард годишно от „Южен поток“
Автор Vnews, добавено на 03.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

България ще спечели 5 млрд. лв. за 20 години от проекта „Южен поток“. В тази сума влизат дивиденти, данъци и такси, социални плащания и приходи от дейности по транспортиране. Изчисленията показват, че годишно тръбата ще носи по 250 млн. лв. „Толкова огромен проект не е имало в най-новата ни история и от икономическа, и от енергийна, и от социална гледна точка“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

По думите му „Южен поток“ ще даде възможност за рестарт на икономиката ни и за сигурност на енергийните доставки. Министърът отбеляза, че за реализацията на проекта държавата не поема никакъв финансов ангажимент, но за сметка на това ще се осигури работа на български фирми, ще получава дивидент още от първата година на експлоатацията му и ще плаща два пъти по-ниски лихви от договорените от предишното правителство. „Транзитните такси бяха договорени така, че да не загубим нищо, независимо дали тече или не газ. Само от дивиденти ще получим 1,5 млрд. лв., а 5 млрд. лв. – от данъци, такси и осигуровки“, отбеляза Стойнев пред БНТ.

Той изтъкна още, че ще бъдат открити и много работни места в най-бедния регион на Европа – Северозападна България. Икономическият министър припомни, че очакванията на правителството са в проекта да бъдат ангажирани около 5000 души, в т.ч. голям брой научни специалисти, които ще имат възможността да придобият опит в големи инвестиционни проекти.

Стойнев прогнозира още по-висок растеж от предвидения през следващата година. „С политиката, която водим, очаквам той да надхвърли 1,8 процента, кажете ми кое правителство за пет месеца отмени и облекчи 84 лицензионни и регистрационни режима“, заяви министърът. И отбеляза: „Моят британски колега онемя, когато чу това“.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че не е запознат с детайлите на проекта „Южен поток“. Но каза, че е необходимо параметрите на договора да бъдат ясни и той да е съобразен с европейските директиви. „Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки“, заяви още Плевнелиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото