твоята гледна точка
Бежанците от Сирия са нараснали осем пъти
Автор Vnews, добавено на 02.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Бежанците от Сирия са нараснали осем пъти. Само за последната година в Сирия жертвите от тази криза са се увеличили 4 пъти. 4 пъти са се увеличили Загиналите, тези, които са загубили домовете си, но са все още в страната, от 1,2 милиона сега са 5 милиона. Това какво значи? Че хората вътре, при отсъствието на помощ и на надежда да получат помощ нямат никакъв друг избор освен да вземат по една торбичка с най-необходимото, децата си и да бягат навън. Днес най-важният проблем за Сирия е да намерим начин да доставяме повече хуманитарна помощ вътре в страната.

Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР по повод хуманитарната криза в Сирия. Според нея това е най-тежката хуманитарна криза на последните десетилетия и, за съжаление, перспективата за следващата година и може би години е много песимистична.

Дамаск завърши в срок унищожаването на оборудването за производство на химически оръжия, а ликвидирането на запасите от тях е планирано да се случи до 2014 г. По данни на ООН обаче повече от година кризата лишава от помощ 2,5 милиона души. По прогнозни данни бежънската вълна там тя ще продължи, а очакванията са в различни части на света догодина да пристигнат между 3 и 5 милиона бежанци, коментира Георгиева.

Георгиева акцентира върху необходимостта от отваряне на хуманитарните коридори. „33-ма хуманитарни работници вече загинаха. Ние, европейците, сме най-големият донор за сирийския народ и сирийците по съседните страни. Мобилизирали сме 2 милиарда евро и това е важно за хората там, но е важно дори за нас в България, защото колкото повече помагаме на сирийците, където са, в собствената им страна, в съседните, толкова по-малко от тях ще бягат към Европа. Но тези пари за човека, който е в Сирия, до който помощ не стига, не значат нищо. Ако вие сте в така наречените контестирани райони, т.е. там, където боевете са най-страшни, за вас надеждата някой да ви помогне е 10 до 15% – до толкова хора ние можем да стигнем“, обясни еврокомисарят.

„Какво значи хуманитарен коридор? Това означава да гарантираме безопасната доставка на хуманитарна помощ. Това може да стане по два начина: или ако воюващите страни гарантират безопасност на хуманитарните работници, а днес това не само не става – Сирия е страната, в която най-безобразно се нарушават така наречените закони на войната, хуманитарното право. Там се стреля по линейки – 92% от линейките в Сирия са унищожени; там се стреля по доктори. Емблемата на Червения кръст, на Червения полумесец, която другаде е защита, там по-скоро привлича снайпериста. Тоест да чакаме, че ще ни дадат възможност воюващите да доставим помощ днес е малко вероятно, макар че ние трябва да продължим натиска с всички възможни средства, чрез всички възможни канали за доставката на помощ по този път. Вторият начин е с миротворци. Засега все още не виждаме шанс Съветът за сигурност да каже „Стига толкова, ние ще сложим миротворци, които имат оръжие и могат наистина да защитят тези хуманитарни коридори“. Но да ви кажа, аз не изключвам това в някакъв момент да се превърне в реалност. Днес надеждата на света е обърната към Женева. В края на този месец там трябва да има Женева 2″, преговори. Да си призная, опозицията не изглежда много готова, нито пък е в състояние да седне на маса на преговори – тя е толкова раздробена.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото