твоята гледна точка
Ползите от тиквените семки
Автор Vnews, добавено на 31.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (1)

Тиквените семки са популярни със своя впечатляващ арсенал от хранителни компоненти. Спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на Световната здравна организация, 32 г печени, белени тиквени семки съдържат: манган – 73,5% от ОДП; триптофан – 53,1% от ОДП; магнезий – 47,7% от ОДП; фосфор – 39,7% от ОДП; мед – 21,5% от ОДП; белтъчини – 19,5% от ОДП; цинк – 16,8% от ОДП; желязо – 15,7% от ОДП; калории – 10% от ОДП или около 180 ккал.
Повечето есенни храни са типично богати на антиоксиданти, но дори сред тях тиквените семки изпъкват със своето разнообразие от форми на витамин Е – алфа-, гама- и делтатокоферол, алфа- и гаматокомоноенол. Освен тях са налични и минерални антиоксиданти като цинк и манган. Фенолните антиоксиданти хидроксибензоева, кафеена, синапинова, ванилова и сирингова киселини са обилно представени във всяка семка, а лигнаните пиноресинол и ларициресинол са мощни антиоксидантни фитонутриенти.
Оксидативният стрес е известен като ускорител на метастазирането – прорастването на ракови тъкани отвъд даден орган или система. Антиокседантният десант извършван от всяка семка може да бъде само от полза на организма, понеже повишава защитата срещу развитие на ракови заболявания.
По правило, зеленчуците растящи в или близо до пръстта са по-богати на минерали и тиквата не е изключение – в нейните семки се задържат добри количества фосфор, магнезий, цинк и желязо. Те са сериозен източник на цинк, при това лесен и евтин начин за сдобиване му – 100 г белени семки съдържат около 8-10 мг цинк. Цинкът е жизненоважен – среща се като ключов компонент в стотици специфични ензими и играе важна роля в предаването на генетичния материал под формата на ДНК. Той е вторият най-изобилен метал в човешкото тяло след желязото.
Сред хранителните ползи на печените семки е и тази, че в храносмилателната система те проявяват антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства.
Препоръчва се семките да се пекат на температура не по-висока от 75 °C и за не повече от 20 минути. Ако се пекат по-дълго или по-интензивно, в тях настъпват изменения, силно увреждащи вкусовите и хранителните им качества. Изпечените вече семки, обелени или не, трябва да се съхраняват в хладилник – така техните вкусови и хранителни качества могат да се запазят около 6-7 месеца.
Тиквените семки не притежават известен на науката алерген за човека и съдържат пренебрежителни количества оксалати и пурини – не представляват опасност за здравето. Могат да бъдат добавяни към салати, супи, сандвичи, мюсли. Ако се консумират без друга храна, се препоръчва всяка шепа да бъде придружавана с чаша вода, за да се избегнат храносмилателни проблеми.

11 ползи от тиквените семки

  • Олиото, което се съдържа в тиквените семки, поддържа мембраната на клетките, което ги прави по-устойчиви и като цяло повишава защитните сили на организма. Ето защо тиквените семки могат да се използват като средство за поддържане на имунитета и профилактика на заболявания, особено в сезона на грипа, както и при други бактериални и вирусни инфекции.
  • Освен чрез хапване на семки този ефект може да се постигне чрез използване на олио от тиквено семе, получено чрез студено пресиране. Тази технология запазва биологично активните вещества, съдържащи се в тиквените семки.
  • Тиквените семки и особено олиото от тях може да се използва при профилактика на простатит, аденом на простатата и намалено полово влечение при мъжа. В тези случаи се препоръчва по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти дневно. Олиото се използва и за масаж на простатата.
  • Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение. Този ефект се дължи на богатия комплекс от витамини, минерали и други полезни вещества, които съдържат. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и други.
  • Полезните вещества в тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Препоръчват се при усилена умствена дейност, по време на обучение. Полезни са и за хората от третата възраст.
  • Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Те за разлика от другите средства не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти. Срещу глисти е необходимо на гладно да се приемат смесени с мед 75 г обелени семки за 3-4-годишни, 150 г за 10-годишни деца и 250-300 г за възрастни. Подобен ефект се постига и при редовната им консумация.
  • Олиото от тиквените семки има силно жлъчогонно и леко слабително действие. Полезно е при жлъчнокаменна болест и за нормализиране състава на жлъчния сок и обмяната на веществата. Може да се приема и при цироза и честа употреба на алкохол.
  • Тиквените семки са полезни за физически слабите хора.
  • Маслото е полезно при суха кашлица и суха лигавица на носа. Препоръчва се и при възпалителни заболявания на леките дробове и дихателните пътища, включително и катаракта, както и при стоматит и парадонтоза.
  • Намалява болките и паренето при цистит – необходимо е да се приема като поддържаща терапия вътрешно по 5-10 капки олио три пъти на ден в продължение на 4 седмици.
  • Може да се използва в профилактиката срещу атеросклероза и хиперлипедимия.
  • Нанесено върху кожни изяви при дерматит, екзема, псориазис, както и при изгаряне, спомага бързото възстановяване на кожата.



Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Светослав Иванов:

    Много изчерпателно! Доволен съм от информацията.


Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Само 10 души пътувахме в самолета от Атина към Санторини. Това съобщи Николай Василковски, който с оператора Георги Чобански, се престраши да пътува за острова.

Много малко хора са останали тук, разказа […]

 

Първият лот на АМ „Хемус” ще влезе в експлоатация тази година. Това коментира пред Нова тв министърът на регионалното развитие и […]

 

Отмяна на грипната епидемия във Варна и областта от 5 януари, сряда. Това решение взеха преди минути членовете на Областната оперативна комисия […]

 
 

към началото