твоята гледна точка
Гневни полицаи: Пускаме бунтарите в парламента!
Автор Vnews, добавено на 31.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

„Довечера, когато отидем пред парламента, ще отворим загражденията и ще поканим протестиращите: „Моля, заповядайте! Правете, каквото си искате!“ Това се заканиха 50-60 униформени и цивилни служители от Охранителна полиция, събрани към 9 ч сутринта пред 3-то столично РПУ.

Софийските патрулни полицаи заявиха, че са потресени от заповед на своя министър Цветлин Йовчев да бъдат разхвърляни по няколко други РПУ. За „ротацията“ научили вчера сутринта, когато шефовете им ги събрали и ги накарали да подпишат, че са съгласни да си сменят местоработата. Преместванията не засягат оперативните работници, дознателите и всякакви началници, а най-обикновените ченгета от улицата. Целта е да се пресича корупцията и да се подобри работата на състава. Било практика в Европа да се местят полицаите, тъй като за период от 3 до 5 години им се притъпяват сетивата и свикват да не обръщат внимание на нередностите в района им.

„Заповедта се отнася до Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ. После ще има рокади и в останалите пет управления в София. Отказахме да подпишем и излязохме навън. Позвънихме на колегите, които също не са подписали, и ги викнахме тук, за да отидем пред МВР и да видим какво става“, обясни един от полицаите.

Нито той, нито някой от другарите му пожелаха да си кажат имената, тъй като могат да бъдат наказани, ако говорят с медиите без разрешение от началниците.

„Ние сме най-малките колелца в полицията – патрулно-постова дейност. Ходим за охрана на протестите, на мачовете, на концертите. Но това не значи, че сме маймуни или стадо, дето можеш да го прехвърляш от кошара на кошара“, казва полицай с прошарена коса. И добавя, че има 20 години трудов стаж първа категория през цялото време в Трето РПУ.

„Живея в квартал „Люлин“, но не съм искал да ме прехвърлят в тамошното Девето, защото сигурно нямаше да ми разрешат. Познавам всяка улица, всеки тротоар и много хора в тежките райони като „Татарли“ и „Факултета“. Сега ме местят в Четвърто. Трябва тепърва да проучвам квартал „Лозенец“, в който съм ходил три пъти в живота си – веднъж на сватба и два пъти в мола до хотел „Хемус“, обяснява разпалено друг полицай.

Към 10 ч в Трето РПУ пристигнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Духовете бяха успокоени, след като Лазаров обяви, че е спряно действието на заповедта за рокадите, а в 14 ч започват преговори на зам.-министър Васил Маринов с полицейските синдикати.

Според Закона за МВР служителите могат да протестират едва след неуспешни преговори със синдикатите. По време на протеста не могат да преустановяват служебните си задължения. Това провокира и много негативни коментари в социалните мрежи.

Главният секретар на МВР: Протестиращите обещаха да работят по-добре

„Стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията и правните норми понякога не са в регулация, ако вземем пример с мораториума в парламента, виждате какви страсти се разгоряха. И е нормално и тук да има разногласие по отношение на заповедта за ротация на служители в районните управления“, каза вчера главният секретар Светлозар Лазаров след среща с полицаите от Трето РПУ.

„Изпълнението на заповедта е спряно, но не става въпрос за отстъпления от наша страна, целта е оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с протестиращите служители и те обещаха, че ще бъдат ефективни в работата, за да намерим инструментариум, за да завършим започнатото“, каза още Лазаров. Той допълни, че вчера разговарял с министъра на финансите Петър Чобанов и двамата постигнали съгласие полицаите да получат ваучерите за храна, обещани им още през октомври 2012 г. „Парите на колегите ще бъдат изплатени, включително и на тези от тях, които ще натрупат допълнителни работни часове“, заяви още главният секретар на МВР.

300 души са засегнати, броят от синдикатите

„Заповедта, предизвикала протестите, е лоша с това, че по един доста конспиративен начин променя мястото за изпълнение на служебните задължения на около 300 души от СДВР.“ Това заяви вчера Галентин Грозев от синдикален алианс „Сигурност“. Той и шефовете на останалите пет полицейски синдиката в МВР се срещнаха вчера спешно със зам. вътрешния министър Васил Маринов и главния секретар Светлозар Лазаров.

Според синдикалистите заповедта за ротация руши важен принцип – всеки новобранец да патрулира с по-опитен полицай, който да го запознае с района. Сега се налагало всички ченгета тепърва да учат кой блок къде се намира. Освен това служебните им оръжия се зачисляват от РПУ. „Цялата логистика на заповедта не бе изпипана предварително“, обяви Грозев.

Зам.-министър Маринов съобщи, че се е обадил в САЩ на Цветлин Йовчев и двамата са се разбрали заповедта за рокадите да бъде спряна.

Ликвидират МВР, смята Цветанов

„В последните пет месеца се работи за ликвидирането на МВР. Всички реформи и действия, които се предприемат, са единствено в ущърб на българските граждани и полицаи“, заяви вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него за 2014 г. общият бюджет на МВР, ДАНС и ДАТО ще е с 50 млн. лв. по-малко от тазгодишния. „Убеден съм, че не е възможно да се изпълнят всички дейности, които са възложени на служителите в сектор „Сигурност“, каза зам.-шефът на ГЕРБ.

Въвеждат ограничения за извънредния труд на полицаите

Полицаите ще имат лимит на извънредния труд, който полагат. Това е записано в проекта за нов Закон за МВР, който беше приет на заседанието на правителството в сряда. Извънредният труд от следващата година ще е максимално 280 часа годишно. Ограничения ще има и за нощния труд.

Със законопроекта се регламентират и разграничават правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството. Променя се и начинът на излъчване на главен секретар – той ще се избира с решение на Министерския съвет, без санкцията на президента. Въвежда се и мандатност – 5 години. Главният секретар ще е най-високата длъжност от професионалното ръководство.

Ако проектът бъде одобрен от депутатите, МВР няма да може да извършва охрана на обекти със сигнално-охранителна техника и да има търговски дружества, както досега.

С промени в Закона за отбраната ще се увеличи възрастта, до която могат да служат професионалните войници и матроси – от 45 на 50 г. Самотните родители и осиновители от мъжки пол пък ще имат права да вземат отпуски за отглеждане на децата си като останалите граждани.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото