твоята гледна точка
Събират пари за коледни пенсии
Автор Vnews, добавено на 31.10.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти“, каза финансовият министър Петър Чобанов, след като внесе при парламентарния шеф Михаил Миков проектобюджета за 2014 г. Ковчежникът покани на среща лекарския съюз, за да обсъдят проблемите пред сметките за здраве. Чобанов изрично отбеляза, че чул обвинения за прилики с предшественика му Симеон Дянков. „Не мога да се съглася с това, тъй като полагаме изключителни усилия да разрешим тази трудна ситуация, която се дължи на разчетен само за 10 месеца бюджет“, каза Чобанов. Той благодари на парламента за намерението му да предостави около 12 млн. лв. в хазната т.г. И призова министерствата и ведомствата да направят подходящ жест, така че да може властта да изпълни някои приоритети, за които не стигат пари – коледната добавка за пенсионерите, недостига за болниците и за справяне със ситуацията с бежанците.

По-рано вчера правителството одобри проектобюджета. Предстои той да бъде дебатиран в Народното събрание.
Министерският съвет реши минималната работна заплата до скочи от Нова година с 30 лв. Така всеки работещ на най-ниската ставка вече ще получава поне 340 лв. на месец. Срещу увеличението на минималната заплата се обявиха работодателите с аргумента, че това ще доведе до големи проблеми пред малките фирми.

Правителството прие и увеличение на минималната заплата за 1 час труд. От сегашните 1,85 лв. след Нова година тя става 2,03 лв. Според министрите увеличаването на минималната заплата ще повлияе положително на вътрешното потребление, което ще доведе до по-оживени стопански процеси. Не на последно място правителството очаква така да се стигне до намаляване на сивата икономика.

В проектобюджета за 2014 г. се предвижда ускоряване на икономическия растеж през следващите 3 г. Така между 2014 и 2016 г. фискалният дефицит да намалява от 1,8% до 1,1% от БВП. В същото време догодина ръстът на икономиката трябва да бъде 1,8%, през 2015 г. – 2,9%, а през 2016 г. да достигне 3,4% от БВП. С бюджета за 2014-а ще се промени наложеният през последните години макроикономически модел – растежът да се задържа чрез фискалната политика, пише в решението на правителството.

В сметките на хазната е заложено осъвременяване на пенсиите по т. нар. швейцарско правило. Така от 1 юли те ще бъдат увеличени с 3%, за което са предвидени 120 млн. лв. От същата дата ще бъде вдигнат и таванът на пенсиите от 770 на 840 лв. Друг акцент в бюджета е инвестициите в развитието на регионите. За целта са отделени 500 млн. лв. за нов механизъм за финансиране на публични проекти, разходите по които ще бъдат обвързани с поетите ангажименти в управленската програма на правителството.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди да заредите, питайте в бензиностанцията дали я предоставят
Пригответе малкия талон на колата, други документи не се изискват

Горива с 25 ст. отстъпка на литър ще има още в първите минути на […]

 

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното […]

 

От „Продължаваме Промяната“ проведоха консултации с БСП и „Демократична България“ за нова коалиция в рамките на този парламент.

В неделя предстоят разговори […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото