твоята гледна точка
Властта във Варна – пак под граждански надзор
Автор: Снимка: Petel.bg, добавено на 30.10.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

След  февруарските метежи, които отнесоха от поста му тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов, властта във Варна отново работи под засилен граждански надзор. Този път го упражняват работниците и служителите от транспортната фирма „Транстриумф холдинг“ АД, които тази сутрин изпълниха зала „Пленарна“ преди общинските съветници и преди началото на заседанието на градския парламент. С плакати: „Фирма „Транстриумф“ не е невидима“, „Ние няма да мълчим и да бездействаме“, „От тъмно до тъмно ние сме по улиците, а не вие, господа управляващи“ застрашените от оставане без работа шофьор, кондуктори, монтьори и служители поискаха ОбС в спешен режим да им гарантира оставане на работа.

От стачния комитет към „Транстриумф“ депозираха при председателя на  местния парламент декларация от служителите, в която ясно заявяват, че толерансът им към местната власт е до  6 ноември – датата, която  Иван Луков посочи като ключова за намиране на специална мярка в евродирективата за интегрирания градски транспорт, която да гарантира работните им места. След идната сряда работещите в транспортната фирма се заканиха да преминат към ефективни форми на гражданско неподчинение.

На страната на протестиращите от „Транстриумф“ за няколко дни застанаха над 7500 варненци, които създадоха подписка в защита на исканията им за запазване на работните места.

Съветниците Костадин Костадинов и Ивайло Митковски настояха още на днешната сесия да бъдат гласувани принципни правила за избор на подизпълнител на обществените превози и фиксирани срокове за това. Мнозинството обаче отказа да гласува и пренасочи предложението към комисията по транспорт.

Гневът на протестиращите успя да провокира съветникът от ДПС Янко Станев, който възрази срещу емоции в гласуването по казуса, тъй като нямало законова форма, под която Общината или друг да гарантира на работещите подизпълнителска роля на „Транстриумф“ в градските превози на Варна.

Опитът на Станев да пренесе разговора за съдбата на работниците  върху спомени от разрастването на фирмата в годините за по-малко от 10 минути събра над 50 работници от „Транстриумф “ пред сградата на общината, а 10-ина автобуса на дружеството озвучиха центъра с продължително протестно натискане на клаксоните.

Дали председателят на Постоянната комисия по транспорт Жельо Алексиев ще свика комисията до петък и ще започне ли конструктивен разговор между протестиращите и властта ще стане ясно до дни.

Ето и пълният текст на декларацията на работниците и служителите на „Транстриумф холдинг“ АД:

Уважаеми дами и господа,

Вече почти седмица 700 души, които работим в „Транстриумф Холдинг” АД, сме в стачна готовност, твърдо решени да защитим с позволените от закона средства работните си места и прехраната на семействата си.

За всички тези дни чухме от управата на този град – в лицето на г-н кмета Иван Портних и г-н председателя на Общинския съвет Иван Луков, че няма причини да се страхуваме за хляба си, но не видяхме нито едно доказателство за тези думи. Нито пък получихме черно на бяло предложение, което да ни гарантираутрешния ден  и запазване на обема на работа. Голите обещанията в  бъдеще време и с неясни за нас са неприемливи, когато не са облечени в писмен договор, възлагане за работа или друга правна форма.

Председателят на Общинския съвет пое ангажимент пред нас и ръководството на фирмата ни до другата сряда – 6 ноември, 2013 година да ни предложи „извънредна мярка”, по която ще ни бъде възложена работа.

Дотогава ние оставаме в стачна готовност, която ще изразяваме всекидневно със символични действия, които да напомнят на съгражданите ни и на ръководството на града, че никой не може да зачерква с лека ръка съдбата на 700 души и техните семейства.

Ако и след тази дата Общинският съвет или кметът не ни дадат сигурност за работните места, запазваме правото си да изразяваме гражданското си недоволство с ефективни действия.

Междувременно над 7500 граждани на Варна вече са се подписали в защита на справедливото ни искане за право на труд и достоен живот. Подписката продължава по желание на съгражданите ни. За нас това е доказателство, че варненци не приемат  несправедливото създаване на изкуствени монополи в лицето на загиващи фирми с цената на затриването на печеливши предприятия и оставяне на работниците им на улицата.

Вярваме в здравия разум на управляващите.

Стачен комитет към „Транстриумф Холдинг” АД

Димитричка Василева

Савчо Манолов

Калоян  Даскалов

Галя Йорданова

Михран АртюновСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

B дoĸлaдa cи ĸoмпaниятa пoĸaзвa oт ĸoи дъpжaви нaй-чecтo нaпycĸaт милиoнepитe и cъoтвeтнo ĸoи cтpaни ги пpивличaт зa живeeнe нaй-мнoгo. Koмпaниятa […]

 
Властта

ГЕРБ свиква Национално съвещание
Трябва по работещо правителство

„Готово е споразумението, на 5 март го обявявам в 12,00 часа на партията, защото това […]

 
Здраве и красота

Колкото повече се образова човек, толкова по-забавени са при него темповете на стареене и това води до дълголетие, съобщава ЮПИ.

Това е […]

 
Жълто

Мъжкото царство на Миранда Кер продължава да расте с пълна сила, карайки я да се чувства една от най-защитените жени в […]

 
 

към началото