твоята гледна точка
10% от работещите ще са на минимална заплата през 2014 г.
Автор Vnews, добавено на 30.10.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

10% от работещите в България вече ще се трудят на минимална работна заплата, след като бъде прието увеличението от 310 на 340 лв. Това стана ясно от мотивите на кабинета, които вчера социалният министър Хасан Адемов представи пред бизнес и синдикати в тристранката.

6 хил. души от 2,8 млн. заети, които в момента вземат под новата минимална заплата, ще получат увеличение и ще се изравнят на 340 лв. До момента на минимална заплата са работили 6%, или 168 хил. души.

За 195 хиляди увеличението ще е с 9,68%, а за останалите средно с 4,8%. Според изчисленията на Адемов увеличението ще е 23,50 лв. на месец, а чистите пари, с които ще разполагат най-нископлатените след облагане с данък, ще са 266 лв., или с 15 лв. над линията на бедността, която през 2014 г. ще е 251 лв.

И работодателите, и синдикатите обаче останаха недоволни от предлаганото увеличение. Бизнес организациите заплашиха с намаляване на заетите заради административното вдигане, а синдикатите поискаха въвеждането на механизъм за увеличение на минималната заплата.

„Механизмът е направен, но нито работодателите, нито министърът на финансите го подкрепиха“, обяви след тристранката социалният министър Хасан Адемов.

Финансовият министър Петър Чобанов пък обясни, че механизмът имал нужда от доработване.

Чобанов отказа да променя и заложените увеличения на майчинските за втората година до 340 лв., и на добавките за второ дете до 50 лв. То бе поискано от КНСБ, за да се финансира въвеждането на ваучери за социални услуги. „Правителството ще одобри бюджета в този вид, а в парламента каквото стане“, заяви Чобанов.

С увеличението на майчинските за втората година на 340 лв. то почти се изравнява с голямото обезщетение за първата година, което зависи от осигурителните вноски на майката и със среден размер 355 лв., обясни изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева. Според нея така се променя цялата философия на майчинските и жените губят стимул бързо да се върнат на работа.

Единодушно синдикати и работодатели се обявиха и против предлаганите от депутатите от БСП Сергей Станишев и Атанас Мерджанов промени в КСО, с които се въвежда ранно пенсиониране до 2 г. преди навършване на възраст и за премахване минималната пенсионна възраст на военните.

„Да, трябва да има ранно пенсиониране за тези, които газят калта и тичат в прахоляка, но голяма част от военните седят в кабинети и си пощипват секретарките, защото това им е работата. Трябва да има ранно пенсиониране и за полицаите, които се надбягват по улиците с бандитите, но не и за тези в кабинетите“, обясни Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

„В предложения бюджет за 2014 г. липсват пари и политики. Единствените, които опитват да правят някакви реформи, са МВР и министерството на труда и социалната политика“, коментира на заседанието пък Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Бизнесът обаче подкрепи като цяло проекта за бюджет за разлика от синдикатите. Бизнесът обаче изрази притеснение, че увеличението на минималната заплата и на максималния осигурителен доход от 2200 на 2400 лв. на месец ще вкарат много хора в сивата икономика. Данев поиска от правителството повече мерки за създаване на устойчиви работни места и насърчаване на износа.

Искат вдигане на осигуровките за здраве и пенсия

Здравната вноска да бъде вдигната и вместо 8% да бъде 9% за 2014 г. Това предложение е направил шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов на среща с премиера Пламен Орешарски. Така може да се дофинансира НЗОК за следващата година. Премиерът се е ангажирал, че ще опита да намери още 27 млн. лв. през тази година за дълговете на НЗОК.

По същото време бюджетът на здравната каса бе единственият от предложените от правителството, който синдикати и работодатели не одобриха.

„Държавата дава 20 лв. за осигурените от нея срещу 54 лв. вноска на тези от бизнеса и работещите. Или си вдигнете участието, или държавата да излезе от управлението на касата и ще видите, че парите ще стигат“, заяви Божидар Данев от БСК.

С по 1% да бъдат увеличени и осигуровките за пенсия и безработица, поискаха пък от КНСБ. Така в НОИ ще влязат още 190 млн. лв., казаха от синдиката и се нагърбиха те да убедят хората, че е нужно увеличение.

Вноските засега няма да се вдигат, ще опитаме да събираме повече, коментира финансовият министър Петър Чобанов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото