твоята гледна точка
България ще внася метали и гума от Виетнам, даваме им лекарства
Автор Vnews, добавено на 29.10.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

България иска да внася от Виетнам метали, какао, кафе, въглища и гума, а да изнася фармацевтични, козметични и хранителни продукти за източноазиатската държава.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в първия ден от държавното си посещение в Социалистическа република Виетнам.

Той припомни обсъжданата възможност в пристанищата Варна и Бургас да бъде изграден логистичен център за преработка на риба и рибни продукти на най-голямата виетнамска държавна компания. Оттам може да последва нов износ към крайни клиенти в Европейския съюз.

В областта на отбраната и военнопромишления комплекс между България и Виетнам има възможности за сътрудничество при утилизацията на боеприпаси, износа на българска специална продукция за Виетнам и модернизацията на руско въоръжение и техника с помощта на българския опит.

Нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски у нас – това са очакванията на държавния глава Росен Плевнелиев след проведените срещи с президента и министър-председателя на Виетнам, както и с председателя на ЦК на местната комунистическа партия.

Български компании проучват възможностите за инвестиции във Виетнам в изграждането на инсталации за преработка на отработени масла и други екологични проекти, в минния отрасъл с национално значение за азиатската страна, както и за изграждането на български фабрики във Виетнам, добави Плевнелиев. По думите му, това може да се случи в текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката.

Заявен е сериозен интерес от създаването на съвместни производства между български и виетнамски компании във винения сектор и производството на храни, за производство на тютюневи изделия и фармацевтични продукти.

„Големи виетнамски компании в строителния и петролния сектор търсят възможности за сътрудничество с български фирми“, обясни Росен Плевнелиев в Ханой. „Оптимист съм, че в следващите няколко години ще видим нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски – в България“.

При посещението му във Виетнам е подписано споразумение и меморандум за сътрудничество във военната област и се очакват първи конкретни резултати в сферата на утилизирането на продукти, в сферата на доставки от България към Виетнам на определени военни продукти, системи и преди всичко в съвместните усилия за модернизация на руско въоръжение, което съществува в двете страни и за което България има определен опит.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Русия продължава настъплението си в Донбас и обяви победа в битката при металургичния комбинат Азовстал в Мариупол. Украинският лидер Зеленски посочи, че край на войната е възможен само чрез дипломация. Москва […]

 

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 
 

към началото